BBC NEWS NA SRPSKOM

Korona virus, vakcine i trudnoća: „Vakcinacija je preporučena, pogotovo ženama sa visokorizičnim trudnoćama“, stav je i ginekologa u Srbiji

BBC News na srpskom Doba korone Društvo

Marija Radonjić iz Beograda je u osmom mesecu trudnoće i nosi dečaka.

U oktobru 2020. godine, kada je saznala da je trudna, vakcine nisu bile dostupne i nije bilo dovoljno sprovedenih istraživanja oko toga da li žene koje su u drugom stanju mogu da se vakcinišu.

Iako se čuvala od korona virusa, u jednom trenutku tokom trudnoće se zarazila, ali je imala lakšu kliničku sliku i na sreću nije morala da bude u bolnici.

Uz dogovor s ginekologom koji joj vodi trudnoću, ova buduća mama je donela odluku da vakcinu evenutalno primi pošto beba stigne na svet, jer joj je zbog lekova koje dobijala zbog virusa savetovano da sačeka sa vakcinacijom.

  • Sada se neću vakcinisati, jer imam još mesec dana do porođaja, kaže Radonjić za BBC na srpskom.

Ddodaje da ima pozitivan stav o ovoj vrsti zaštite i veruje u to da su posledice korone virusa mnogo gore, nego što vakcina može da naškodi.

Slučajevi novorođenčadi sa antitelima na Kovid-19, kao i beba za koje je neposredno utvrđeno da su pozitivne na korona virus, dokazuju da je moguće zaražavanje tokom trudnoće ili na samom porođaju, smatraju stručnjaci.

  • Ovo se, na sreću, dešava veoma retko, kaže doktor Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS u Beogradu, u pisanoj izjavi za BBC na srpskom.

Na oko 200 porođaja, na kojim su majke bile pozitivne, rodile su se dve bebe zaražene virusom korona, ali bez simptoma i sa lakom kliničkom slikom, dodaje profesor.

  • Vakcinacija je najbolja zaštita i za trudnice i za plod, s obzirom da antitela prolaze kroz posteljicu i da ih ima i u majčinom mleku, kaže Stefanović i predsednik Udruženja ginekologa i opstetičara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Dodaje da je stav Svetske organizacije ginekologa i akušera (FIGO), kao i one u Srbiji da ginekolozi treba da preporučuju vakcinaciju, ali da je konačna odluka na trudnicama.

Ko je najugroženiji

Stefanović kaže da kod trudnica koje imaju Kovid-19 postoji veći procenat prijema na intenzivnu negu, odnosno, veća je potreba za invazivnom ventilacijom.

Napominje da Kovid-19 povećava učestalost prevremenog porođaja, kao i sponatnog pobačaja, ali je i veći procenat smrtnosti.

U riziku za težu kliničku sliku Kovida-19 su trudnice starije životne dobi i velike telesne mase, kao i one sa hroničnom hipertenzijom i dijabetesom melitusom.

  • Zato je veoma važno da se trudnice vakcinišu, s obzirom da je rizik od teške kliničke slike Kovid-19 kako za majku, tako i za plod, visok, kaže Stefanović.

U nekim slučajevima dolazi do vertikalnog prenosa virusne infekcija sa majke na bebu, kao što je bio slučaj u Trsteniku, kada je novorođenče zaraženo korona virusom posle devet dana života preminulo.


Da li možemo da postanemo imuni na Kovid-19Naučnike trenutno najviše brine koliko traju antitela na Kovid-19.The British Broadcasting Corporation


Dunja Marković koja je tek na početku prve trudnoće kaže da će „još malo sačekati da primi vakcinu“.

  • Mislim da vakcina nije bezbedna za žene koje su u drugom stanju, kaže ona.

Smatra da nije dovoljno ispitana i da neće da se zaleće.

Ali se, dodaje, čuva.

Trudi se da uvek nosi masku, da ne zalazi u gužve i da ne ulazi u gradski prevoz, a u kontaktu je samo s ljudima koju ili već preležali Kovid-19 ili su primili vakcinu.

Vakcina i za dojilje

Pacijentkinjama koje doje se takođe preporučuje vakcinacija.

Stefanović kaže da do sada nije dokazano da u majčinom mleku ima virusa, pa se dojenje podstiče, uz korišćenje maske i sredstava za dezinfekciju.

Napominje da je dokazano da trudnica može da prenese antitela plodu tokom trudnoće kroz placentu.

To je moguće „i posle porođaja i majčinim mlekom, tako da su prednosti vakcinacije veliki“, dodaje on.

mama doji bebu
Kakva su mišljenja stručnjaka iz Srbije

U Srbiji su se prethodnih meseci čula različita mišljenja stručnjaka da li trudnice treba da se vakcinišu.

Međunarodno udruženje ginekologa i akušera smatra da i trudnice i dojilje mogu da se imunizuju, rekli su Dejan Mitić, rukovodilac Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Nišu, i Jasmina Popović, načelnica Odeljenja za humanu reprodukciju krajem marta.

Vakcinacija protiv korona virusa ne odlaže planiranje porodice – posle revakcine je dovoljno sačekati sedam dana, idealno bar jedan mesec, kako bi se stvorila antitela, rekao je Mitić, prenose Južne vesti.

I parovi koji planiraju potomstvo, bilo prirodnim ili putem vantelesnog oplođenja, trebalo bi da se vakcinišu protiv Kovida, dodao je Mitić.

Načelnica Dnevne bolnice GAK Narodni Front prof. dr Ana Mitrović Jovanović rekla je za portal Bebac da smatra da bi posebno korisno za trudnicu bilo vakcinisati se ako je u okruženju visoka učestalost virusa i postoji rizik od mogućnosti da se zaraze.

  • Ipak, svaka trudnica treba da zna da je to njen lični izbor i da o tome one same odlučuju na osnovu preporuka, rekla je ona.

Međutim, epidemiolog Vladan Šaponjić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ rekao je krajem marta da se nijedna od četiri vakcine koja se daje u Srbiji ne preporučuje trudnicama.

„Ne preporučuje se trudnicama, osim ako korist od vakcine apsolutno prevazilazi potencijalne štetne efekte, što znači da je rizik od infekcije kome je izložena toliki da vakcina mora da se primeni“, prenela je agencija Fonet Šaponjićeve reči.

U Srbiji je bilo reči i o stavu pojedinih studenata koji odbijaju da se vakcinišu u strahu od steriliteta.

Međutim, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek poručio im je da vakcina protiv korone ne dovodi do steriliteta.

Naprotiv, kako je rekao za TV Prva, vakcina pomaže i štiti, tako da je pozvao studente da se vakcinišu.

„Kovid izaziva post virusni sindrom, to je multisisetemska bolest koja napada ceo organizam i srce, pluća i reproduktivne ograne“, rekao je Đerlek.

Naveo je da infekcije mogu da dovedu do usporenja spermatizoida ali i da se reproduktivni organi i spermatogoneza regenerišu.


Većina ljudi na svetu je vakcinisana i njihov organizam zaštićen je od brojnih bolestiZašto su vakcine važne i kako rade.The British Broadcasting Corporation


Kako je u Velikoj Britaniji

Trudnicama bi trebalo da bude ponuđena vakcina protiv korona virusa onda kada se imunizuju starosne grupe kojima pripadaju, saopštio je Komitet za vakcinaciju i imunizaciju u Velikoj Britaniji (JCVI).

Navodi se da se preporučuju vakcine Fajzer i Moderna jer je na osnovu istraživanja u Americi u kojem je učestvovalo oko 90.000 trudnica utvrđeno da ne predstavljaju rizik.

  • Nema dokaza koji ukazuju da ostale vakcine nisu bezbedne za trudnice, ali potrebno je još ispitivanja, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da žene mogu da budu vakcinisane u bilo kom trenutku trudnoće, iako neke više žele da sačekaju da prođu prvi ultrazvuk ili prvo tromesečje.

Do sada je samo ženama sa već postojećim zdravstvenim problemima i onima pod visokim rizikom od zaraze bilo savetovano da se imunizuju.

Na ovaj način, britanske zdravstvene vlasti polako usklađuju ovaj segment pravila o vakcinaciji sa drugim državama.

Komitet je saopštio da bi svaka trudnica trebalo da razgovara sa njenim doktorom pre nego što ode a imunizaciju.

Piše: BBC News na srpskom
Tagovi:
BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.