BBC NEWS NA SRPSKOM

Korona virus: Vakcine odobrene u Srbiji efikasne protiv mutiranih sojeva, u svetu više od 105 miliona zaraženih

BBC News na srpskom Doba korone Društvo

Vakcine protiv korona virusa koje su odobrene u Srbiji efikasne su protiv mutiranih sojeva, kažu stručnjaci, dok se u svetu pokreće pitanje saradnje radi globalnog odgovora na epidemiju.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano 1.968 novih slučajeva zaraze, a preminulo je još 14 ljudi. Broj preminulih od početka pandemije je 4.099, a zaraženo je ukupno 404.668‬.

Dok se vakcinacija nastavlja, virusološkinja Ana Banko sa Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže da je najmanje zabrinjava britanski soj virusa, ali da je cepivo manje efikasno protiv južnoafričkog, prenosi RTS.

Mali broj privrednika u Srbiji održao je protest u subotu u Beogradu tražeći hitnu bespovratnu sektorsku pomoć, a u Velikoj Britaniji razmatraju se olakšice malim preduzeća u otplati državnih zajmova.

U svetu je do sada zaraženo više od 105 miliona ljudi, a preminulo je više od 2,3 miliona. Oporavilo se više od 58 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.Vakcine i virus korona: Šta sve znamo o vakcinaciji u SrbijiThe British Broadcasting Corporation

Šta se dešava u Srbiji?

Prema poslednjim zvaničnim podacima od petka, u Srbiji je prminulo još 14 ljudi. Registrovano je 1.968 novih slučajeva zaraze, od 11.854 testiranih uzoraka.

Od početka pandemije preminulo je 4.099 pacijenata, a zaraženo je ukupno 404.668.

Broj ljudi u bolnicama je 3.987, a na respiratorima je 126 pacijenata.

U Srbiji je vakcinisano više od 538.000 ljudi.

Na milion stanovnika u Srbiji je vakcinisano 79.119 ljudi, najviše u regionu.

Američki magazin Forbs objavio je tekst u kom navodi da je Srbija savršen primer jer je građanima uz pomoć softvera pružila mogućnost da iskažu zainteresovanost, odaberu vakcinu koju žele da prime kao i na kojoj lokaciji, prenosi RTS.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

AstraZeneca vaccine in the UK

Od utorka, 9. februara počinje revakcinacija onih koji su vakcinu protiv korona virusa primili prvog dana masovne imunizacije – 19. januara.

Oni koji su dobili obaveštenje kada ponovo treba da dođu prilikom primanja prve doze treba da se pojave u zakazanom terminu.

Rok za primanje druge doze vakcine zavisi od proizvođača, prenosi RTS.

Druga doza kineke vakcine daje se u razmaku od dve do četiri nedelje od primanja prve doze – u Srbiji u razmaku od tri nedelje.

Revakcina ruskom vakcinom daje se između 21. i 28. dana od primanja prve doze.

Fajzerova vakcina se daje u razmaku od tri nedelje, mada su proizvođači istakli da je period u kom je potrebno primiti drugu dozu od 19 do 42 dana.

Rukovodilac Dečje klinike KBC Dr Dragiša Mišović, dr Olivera Ostojić, kaže za RTS da se trenutno šestoro dece sa pratiocima leči u toj zdravstvenoj ustanovi.

Navela je da je 10 do 15 mališana imalo produženi Kovid i da je kod njih primećena gojaznost koja im je donosila ozbiljne obostrane upale pluća.

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehladeKako prepoznati simptomeThe British Broadcasting Corporation


Ukratko iz sveta:

  • Premijer Velike Britanije i predsednik Francuske saglasili su se da je potrebna globalna saradnja u borbi sa korona virusom
  • Novi predsedavajući britanske radne grupe za vakcine Klajv Diks kaže da je „veoma optimističan“ da će svim odraslim osobama starijim od 50 godina vakcina biti ponuđena do maja
  • Premijer Mađarske Viktor Orban najavio je da od sledeće nedelje počinje vakcinacija ruskom vakcinom Sputnjik
  • Broj zaraženih u Nemačkoj se smanjuje, popuštanje restriktivnih mera možda pre proleća
  • Svaki peti Indijac do sada je bio izložen virusu, pokazuje najnovije istraživanje sprovedeno u toj zemlji
  • U svetu je broj zaraženih korona virusom veći od 105 miliona, preminulo je 2,3 miliona ljudi, a oporavilo se više od 58 miliona pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.

Kako se Srbija borila protiv korone u 2020. godini:Od najsmešnijeg virusa do 300.000 zaraženih.The British Broadcasting Corporation


vakcine

Kakva je situacija u regionu?

Zemlje u regionu beleže svakodnevni rast broja zaraženih:

  • Hrvatska – 235.126 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 5.144 ljudi, a oporavilo se 227.078

Do sada je preminulo 3.612 pacijenata, a oporavilo se 153.791

Do sada je umrlo 4.775 ljudi, a oporavilo se 97.128 ljudi.

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 2.908 ljudi, a oporavilo se 83.634

Preminulo je 831, a oporavilo se 55.678 ljudi.

  • Kosovo – 61.688 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 1.519 ljudi, a oporavilo se 53.457


grafika

Pogledajte video: Da li mutacije čine korona virus opasnijim?Mutacije virusa su uobičajene tokom trajanja pandemije.The British Broadcasting Corporation


Kako je u svetu?

Premijer Britanije Boris Džonson i predsednik Francuske Emanuel Makron saglasili su se da je potrebna saradnja svih u globalnom rešavanju problema pandemije.

Istovremeno, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Hans Klug pozvao je farmaceutske kompanije i Evropsku uniju „da se udruže kako bi se proizvodnja vakcina pojačala“.

Dostava lekova širom Evropske unije usporena je zbog odlaganja. Klug je zabrinut i zbog novih sojeva virusa i efikasnosti vakcina protiv njih.

Novi predsedavajući britanske radne grupe za vakcine Kliv Diks kaže da je „veoma optimističan“ da će svim odraslim osobama starijim od 50 godina vakcina biti ponuđena do maja.

U toj zemlji do sada je vakcinisano skoro 11 miliona ljudi. Premijer Boris Džonsoj rekao je da će se o ublažavanju mera odlučivati 22. februara.

Malim firmama u Velikoj Britaniji verovatno će biti data mogućnost za dužu otplatu zajmova državi kojima im je pomogla da prežive krizu izazvanu pandemijom.

Premijer MađarskeViktor Orban kaže da će možda sledeće nedelje početi sa vakcinisanjem stanovištva ruskom vakcinom Sputnjik V.

U Južnom Tirolu na severu Italije uvodi se mera zabrane kretanja na tri nedelje od ponedeljka, zbog povećanog broja zaraženih.

Biće zatvorene prodavnice, školska nastava će biti onlajn i biće zabranjeno kretanje između gradova.

Broj zaraženih se polako smanjuje u Nemačkoj, a ministar zdravlja Jens Špan kaže da bi pre proleća restriktivne mere mogle da budu ukinute.

A sample of the Oxford vaccine

Premijer Francuske Žan Kasteks upozorio je ljude da se ne opuštaju, ali je rekao i da nema potrebe za uvođenjem potpune zabrane kretanja.

Broj novih slučajeva u toj zemlji se stabilizovao na oko 20.000 dnevno.

Vlasti Tanzanije tvrde da u toj zemlji nema slučajeva korona virusa i protive se vakcinaciji.

Od juna prošle godine, kada je predsednik Džon Magufuli proglasio zemlju „Kovid-19 slobodnom“, on se, zajedno sa ostalim najvišim vladinim zvaničnicima, rugao efikasnosti maski, sumnjajući da li testiranje deluje i ismevao susedne zemlje koje su uvele zdravstvene mere kako bi obuzdale virus.

On je takođe upozorio – ne pružajući nikakve dokaze – da bi vakcine mogle biti štetne i umesto toga pozivao je stanovnike da koriste inhalacije na paru i biljne lekove, a sve to nije odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kao tretmane.

Nejasno je zašto je predsednik izrazio takav skepticizam prema vakcinama, ali je nedavno rekao da Tanzanijci ne bi trebalo da se koriste kao „zamorčići“.

„Ako je beli čovek mogao da smisli vakcinaciju, do sada je već trebalo da nađe vakcinaciju za sidu, rak i tuberkulozu“, rekao je Magufuli, koji se često predstavlja kao prvoborac protiv zapadnog imperijalizma.

Direktor SZO za Afriku Matšisido Moeti rekao je da vakcine deluju i da podstiče vladu Tanzanije da se pripremi za kampanju imunizacije.

Prema najnovijem nacionalnom serološkom istraživanju, više od 21 odsto odrasle populacije Indije bilo je izloženo Kovidu-19, ali je veliki deo populacije i dalje ugrožen.

Nacionalno serološko istraživanje – treće po redu – sprovedeno je između 17. decembra i 8. januara, dve nedelje pre nego što je Indija započela vakcinaciju.

Sa više od 10 miliona slučajeva, Indija je druga po broju obolelih na svetu, posle SAD. Ali poslednjih nedelja, broj novih slučajeva svakodnevno naglo opada.


Pogledajte video:Kako izgleda preležati Kovid-19 kod kuće

Piše: BBC News na srpskom
Tagovi:
BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.