KORONA VIRUS ZAUSTAVIO PROIZVODNJU U KRAGUJEVAČKOM FIJAT KRAJSLERU

Društvo Ekonomija

Proizvodne i montažne trake u kragujevačkom Fijat Krajsleru ponovo su danas zaustavljene i neće biti u funkciji do narednog utorka, možda i duže,  ali ovoga puta ne zbog famoznog usklađivanja proizvodnje sa zahtevima tržišta, već usled nedostaka delova za ugradnju u model „500L“, koji u Kragujevac stižu iz Kine, zahvaćene korona virusom, od kojeg je, inače i uzgred, do sada preminulo više od 1.000 inficiranih, i koji, prema proceni epidemiologa, „preti da zarazi dve trećine sveta“.

Zbog sve izraženijeg nedostaka delova koji stižu iz Kine, neizvesno je, tvrde naši izvori u kragujevačkom Fijat Krajsleru i njegovim koperantskim firmama, da li će proizvodne trake ponovo da budu pokrenute, kako je najavljeno, narednog utorka. Napominju s tim u vezi da je ove sedmice bila predviđena četvorodnevna proizvodnja, a da su radnici, zbog nedostaka delova, u pogonima proveli samo dva dana. Menadžment kompanije, saznajemo, pribojava se da bi, ukoliko se situacija sa korona virusom ne smiri do kraja naredne sedmice, proizvodnja  modela „500L“ mogla da bude obustavljena na duži rok.

Trenutno, prema našim saznajima, kragujevačkom Fijat Krajsleru od pozicija koje stižu od kineskih proizvodjača najviše nedostaju CD plejeri, koji se ugradjuju u svaki novoproizvedeni automobil, zatim komponente za branike koji se izradjuju u Fijat plastiku, pozicije za instrument table koje  se ovde prave u firmi Adient koju su Kinezi svojevremeno kupili od multinacionlne kompanije Džonson kontrols, i još neki.

Uprkos učestalim prekidima proizvodnje, u kragujevačkom Fijat Krajsletru i njegovom glavnim kooperantima ( Fijat plastiku, na primer), sve je izraženiji nedostatak radnika, zbog čega je, upozoravaju u Fijatovim sindikatima, sve teže da se održi kontunuitete proizvodnog procesa kad  ima posla i delova za ugradnju. Tim pre što, kako ističu, preopterećeni radnici odlaze na bolovanja, pa ih u pogonima neretko zamenjuju i zaposleni u proizvodnoj režiji.

  • Radnici nam odlaze masovno, ali ne više toliko u Slovačku ili Češku, već  prelaze u SIMENS koji se u kragujevačkom MAJND parku nedavno uselio u svoju  drugu fabriku. Naši radnici u  SIMENS odlaze zbog toga što veruju da će radna mesta u toj kompaniji da im budu sigurnija, nego u  Fijatu, gde  prošle godine nismo radili više od pologine predvidjenih radnih dana, kažu za naš list u jednom od Fijatovih sindikata, napominjući da bi fabriku mogao da uposli jedino novi ili još jedan model. Ističu da su im u nedavnom razgovoru, vodeći menadžeri Fijat Krajslera kazali da se „nadaju da će novi model skorije da stigne u Kragujevac“.
  PLATE VEĆE ZA 1.700 DINARA

Proizvodnim u kragujevačkom Fijat Krajsleruj upravo su, prema dogovoru  Samostalnog sindikata i menadžmenta kompanije, plate povećane za po 1.723 dinara., što je u skladu sa fabričkim Kolektivnim ugovotrom. Najniža plata u  Fijat Krajsleru, sa pripadajućim  nadoknada, iznosi 46.100 dinara.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.