foto: Narodna stranka

Kovačević: Srbija sve dublje u inflatornom tunelu, drastično poskupela struja za firme

Izbori 2022

Član Predsedništva Narodne stranke, Vladimir Kovačević, izjavio je danas da je struja za firme i privrednike ponovo poskupela, što će neminovno uticati na poskupljenje roba i dobara i Srbiju gurnuti još dublje u „dugačak inflatorni tunel kojem se ne nazire kraj“.

  • Cena električne energije za industriju povećana je u poslednjih godinu dana za čak 120 odsto, sa 40 evra za megavat čas po nižoj tarifi na 90 evra i sa 66 evra po višoj tarifi na 140 evra, rekao je Kovačević, koji je i predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo.

Kovačević je dodao da u strukturi računa za električnu energiju 52 odsto odlazi na struju, a čak 48 odsto na parafiskalne namete koje bi, kako je istakao, hitno trebalo smanjiti.

  • Mera koju Vlada Srbije mora hitno da donese je subvencionisanje solarnih postrojenja na krovovima industrijskih objekata i to bez uvođenja u mrežu i sistem Elektroprivrede Srbije, jer je za dobijanje takvih dozvola potrebno mnogo vremena, rekao je Kovačević.

Kovačević je, upoređujući strukturu računa za električnu energiju i računa za kafu u restoranu, naveo da je to isto kao kada bi u cenu kafe bili uračunati troškovi za „gubitke kofeina pri ispijanju kafe, gubitak kafe prilikom prolaska kroz cev aparata, doprinos za nove plantaže kafe, donošenje i odnošenje šoljice gostu, pranje šoljice…“.

  • Struja je esencijalni trošak za proizvodnju svih dobara i direktno utiče na živote i standard svih građana Srbije. Građani mogu da očekuju poskupljenje struje za stanovništvo u narednim mesecima, dodao je Kovačević.

Kovačević je rekao da bi građani što pre trebalo da obave kratkoročne planirane kupovine, jer bi već sledećeg meseca cene mogle da skoče između 20 odsto i 30 odsto.

foto: Narodna stranka
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.