Kragujevac, Aranđelovac, Knić i Rekovac potpisali Sporazum o upravljanju otpadom

Ekonomija Grad

Grad Kragujevac i opštine Aranđelovac, Knić i Rekovac potpisali su danas Sporazum o zainteresovanosti za uspostavljanje saradnje u cilju utvrđivanja zajedničkog interesa za obavljanje komunalne delatnosti – upravljanja otpadom.

Sporazum su potpisali predsednici opština Aranđelovac – Bojan Radović, Knić – Srećko Ilić i Rekovac – Aleksandar Đorđević a u ime grada Kragujevca koji je i koordinator aktivnosti, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

  • Veliko je zadovoljstvo što započinjemo jedan put koji će da traje i za koji je neophodan početni korak. Današnjim potpisivanjem Sporazuma, započeli smo putovanje na pripremi svega što je neophodno za rad na novoj Regionalnoj deponiji sa spalionicom smeća, kazao je gradonačelnik Dašić, izrazivši zahvalnost predsednicima opština na partnerstvu.
  • Posle potpisivanja sporazuma, sledi nam izrada studije izvodljivosti i još niz drugih koraka koje moramo da preduzmemo. Dugujemo zahvalnost Vladi i predsedniku Republike Srbije koji je svojim konktaktima uspeo da obezbedi finansiranje ovakvih projekata u celoj Srbiji jer konačno stavljajući ekologiju ispred svega, postajemo država koja se bavi svetskim temama. Za Kragujevac je takođe veoma bitno što izgradnja nove deponije na području Vitlišta podrazumeva rekultivaciju i sanaciju postojeće deponije u Jovanovcu i bićemo jedan od prvih gradova u državi koji će problem upravljanja otpadom rešavati na način kako to čine i najrazvijenije države sveta, poručio je Dašić.

Zadovoljstvo što su deo projekta kojim će se pored ostalog rešavati problem zagađenja životne sredine izrazli su predsednici opština Aranđelovac, Knić i Rekovac i tom prilikom zahvalili gradonačelniku Kragujevca na inicijativi i državi na sredstvima koje će izdvojiti.

  • Imajući u vidu veliku površinu, mali broj stanovnika koji se u najvećoj meri bavi poljoprivredom i mali budžet, problem upravljanja otpadom opština Knić ne bi mogla da reši bez pomoći države i partnerske saradnje, kazao je predsednik opštine Knić, Srećko Ilić.
  • Na teritoriji opštine Knić je i Gružansko jezero iz koga se Kragujevac snabdeva pijaćom vodom zbog čega je ovaj Sporazum veoma značajan za nas, a kako bi bili spremni da deponiju koja će se izgraditi maksimalno koristimo, uspeli smo, kazao je Ilić, da naš komunalni sektor izdignemo i povećamo obuhvat odvoženja smeća.
  • Aranđelovac pretenduje da bude moderna turistička destinacija i zbog toga su odlaganje otpada i očuvanje zaštite životne sredine prioriteti, kazao je predsednik opštine Bojan Radović.
  • Deponija u Aranđelovcu je opterećena i sve je manje prostora za različite strukture otpada zbog čega je spalionica najbolje moguće rešenje kada je u pitanju zaštita životne sredine, ocenio je Radović, podsetivši da se u ovoj opštini zahvaljujući Vladi RS realizuje i projekat izgradnje, rekonkstrukcije i dogradnje fabrika za preradu otpadnih voda.
  • Iako opština Rekovac pripada Pomoravlju, mi se naslanjamo na grad Kragujevac i sa njim imamo veliku i dobru saradnju, kazao je predsednik opštine Aleksandar Đorđević.
  • Ranije se nije ulagalo u zaštitu životne sredine kao sada i zato nam je drago što smo deo projekta. Imajući u vidu da opština Rekovac ima skromna budžetska sredstva i da svoj razvoj zasniva na poljoprivredi i turizmu, sa čistijom životnom sredinom imaćemo sve preduslove da budemo primer zelene opštine u Srbiji, čemu će doprineti i izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje su u toku, poručio je Đorđević.
Tagovi:

1 komentar

  1. Znači Vučić je i ovde (kao i u mnogim drugim naprednjačkim „epohalnim“ projektima) u ulozi čobanina. On određuje pravac kretanja krda i delegira ovnove predvodnike. Pa ovo je Radomir mogao da uradi još za vreme svog mandata…samo izgleda da nije imao Vođinu dozvolu, ali ni dovoljno znanja i obrazovanja po pitanju upravljanja otpadom (što je veoma bitno za nekog ko želi da upravlja gradom gde se komunalni otpad odlaže na smetlište koje ne ispunjava zakonske uslove). Tu mu ni Maksa, koji je glumio (a i sada glumi) glavnog gradskog komunalca, nije bio od velike pomoći jer je apsolutno nekompetentan po ovom pitanju (kao i po mnogim drugim komunalnim pitanjima). Doduše mogao je i trebao to još Verko da uradi samo mu to izgleda nije bilo među prioritetima (a ni Zoran Jovanović, kao tadašnji glavni gradski komunalac, nije bio baš mnogo posvećen tom problemu). Sve u svemu došla je na red i izgradnja sanitarne deponije. Ovaj projekat je od velike važnosti za grad Kragujevac i treba ga maksimalno podržati. Bez obzira što je postao deo naprednjačke trule propagande.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.