Kragujevac duguje bankama 18 miliona evra

Ekonomija Grad

Neizmirene obaveze prema „Energetici” i EPS-u premašuju dve milijarde dinara, a kreditima su opterećena i dva najveća komunalna preduzeća u gradu.

Kreditno zaduženje grada u ovom trenutku iznosi 18 miliona evra, a budžetsko poslovanje opterećuju i neizmirene obaveze prema gradskoj toplani i EPS-u koje premašuju dve milijarde dinara. U dugovima su i dva najveća komunalna preduzeća u gradu na Lepenici – JKP „Šumadija” i JKP „Vodovod i kanalizacija”. Uprkos tome, finansijska situacija u Kragujevcu je kud i kamo bolja nego pre pet godina.

Od 18 miliona evra koliko se duguje bankama, glavnica je 15,9 miliona evra, ostalo su kamate. Ipak, ukupan dug po ovom osnovu je za oko 12 miliona evra manji nego pre pet godina, kada je grad bio opterećen sa čak osam kredita u iznosu od 30,6 miliona evra. Tada su te bankarske pozajmice korišćenje za vraćanje nasleđenih kredita i starih dugova, izgradnju putne infrastrukture i nabavku neophodne komunalne opreme.

  • Grad je pre pet godina bio na ivici prezaduženosti, budući da je gotovo polovina budžetskih prihoda odlazila na otplatu kreditnih rata. Po ovom osnovu je 2018. godine izdvajano čak 48 odsto raspoloživih budžetskih sredstava, što je svega dva posto manje od zakonski dozvoljenog maksimuma. Danas na otplatu kredita odlazi 26 posto gradskog budžeta, navodi Nenad Stanišić, gradski većnik za finansije.

Uprkos znatno boljoj finansijskoj situacija, Kragujevac ne planira da podiže nove kredite. O tome je u više navrata govorio i gradonačelnik Nikola Dašić, napominjući da budžetsko poslovanje ne opterećuju samo bankarske pozajmice, već i neizmirene obaveze prema državnim preduzećima u Kragujevcu.

Dug Kragujevca prema „Energetici”, jedinoj gradskoj toplani koja je u vlasništvu države, u ovom trenutku iznosi 1,12 milijardi dinara, a EPS-u se duguje 1,14 milijardi. Zbog ukupnog duga od 2,26 milijardi dinara, sa ovim preduzećima je od 2018. do 2020. godine sklopljen ugovor o reprogramu.

  • Grad nije prezadužen kada se gledaju samo bankarski krediti, ali postoje i obaveze prema „Energetici” i EPS-u. Za izmirenje rata po oba osnova ove godine smo morali da obezbedimo oko 900 miliona dinara, što nije malo, imajući u vidu da je to oko devet odsto gradskog budžeta, objašnjava Stanišić.

Kreditima su opterećena i dva najveća gradska preduzeća, JKP „Šumadija” sa 8,2 miliona evra i JKP „Vodovod i kanalizacija” sa 2,7 miliona evra. Budući da preduzeća sama izmiruje bankarske dugove, čiju otplatu garantuju imovinskim hipotekama i drugim sredstvima obezbeđenja, kragujevački budžet nije direktno ugrožen ovim dugovanjima.

Piše: Brane Kartalović, Politika
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.