Kragujevac jedan od gradova u kojem se najviše gradi

Društvo Ekonomija Grad

Gradnju u Srbiji nije uspela da zaustavi ni pandemije. Tokom 2020, takozvane korona godine, podneto je 8 odsto više zahteva za građevinske dozvole nego u 2019. godini, odnosno 116.737. Ni efikasnost službi za odobrenje zahteva nije izostala, te je do februara tekuće godine rešeno čak 98 odsto zahteva, od čega je više od 100 hiljada dobilo dozvolu za gradnju.

Prema godišnjem izveštaju Nacionalene alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED), među 5 najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozovola, nalazi se Kragujevac.

Prosečna brzina izdavanja dozvole je 7 dana, što je i dalje preko zakonskog roka (prema zakonu – rok za izdavanje dozvole je 5 dana), ali je procedura u odnosu na 2019. ubrzana, navodi se u izveštaju NALED-a.

U izveštaju se još pominje i niz inicijativa koje je Savez za imovinu i investicije uputio Vladi Srbije i resornim institucijama za rešavanje pitanja imovine, ali i unapređenje gradnje. Jedan od predloga je i omogućavanje besplatnog upisa u katastar u naredne dve godine, kako bi se građani podstakli na upisivanje nepokretnosti.

Tagovi:

3 komentara

  1. Daj ne lazite vise. Putevi u Kragujevcu su kao posle bombardovanja. Rupa do rupe.Svaka sahta potecijalna opasnost za vozaca. Nista se ne radi.Put iz pravca Topole na samom ulazu u grad godinama stoji nezavrsen , bez pesaksih staza ,pesakih prelaza i osvetljenja. Nemarnost u radu.Bruka!

  2. Putevi u Kragujevcu su kao posle bombardovanja. Rupa do rupe.Svaka sahta potecijalna opasnost za vozaca. Nista se ne radi.Put iz pravca Topole na samom ulazu u grad godinama stoji nezavrsen , bez pesackih staza ,pesackih prelaza i osvetljenja. Nemarnost u radu gradske vlast traje godinama.

  3. Putna mreža u gradu je potpuno ruinirana. Za sedam godina koliko je na vlasti na lokalu SNS nije ništa učinila da se to stanje popravi. Tu ne računam neke male beznačajne uličice po MZ koje su asfaltiranje pred izbore ili povremena krpljenje glavnih gradskih saobraćajnica. Ne bi me čudilo da građani krenu sa tužbama protiv grada zbog oštećenja svojih vozila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.