KRAGUJEVAC KROZ ULICE I MUZEJE

Društvo Grad

Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ i ove godine je uspešno realizovala turističke ture u okviru akcije „Kragujevac kroz ulice i muzeje“. Vodičke ture, namenjene Kragujevčanima i gostima grada, realizovali smo od proleća do jeseni, odnosno u periodu od 28. aprila do 20. oktobra. Neke od njih su bile besplatne, pešačkog karaktera, dok su ture obilazaka manastira imale popularne cene. U pratnji turističkog vodiča Gradske turističke organizacije „Kragujevac“ posećeni su najznačajniji lokaliteti u gradu i okolini, poštujući važne jubileje: 200 godina od kada je Kragujevac proglašen za prvu prestonicu moderne Srbije, 200 godina od kada je sagrađena Stara Miloševa crkva, 140 godina og Berlinskog kongresa, 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, 165 godina od izlivanja prvih topova…

Akciju „Kragujevac kroz ulice i muzeje“ započeli smo posetom manastiru Vraćevšnica, u kome je Kragujevac proglašen prestonicom, dok je poslednja tura podrazumevala posetu Muzeju „21.oktobar“ i kompleksu Memorijalnog parka Šumarice.

Kao i uvek, najveće interesovanje izazvale su vodičke ture iz oblasti verskog turizma, odnosno posete manastirima Vraćevšnica, Lipar, Sarinac, Denkovac, Raletinac, Divostin, Drača, Blagoveštenje, Voljavča, crkvi Kumanici u Ramaći i Staroj crkvi u Kragujevcu. Vodičku turu do manastira na Rudniku i u Levču, zbog velikog broja prijavljenih učesnika, ponovili smo u dva uzastopna vikenda. Ipak, najposećenija vodička tura je organizovana 13. oktobra pod nazivom „Kragujevac, kolevka srpske industrije“.

Iako je završen ovogodišnji ciklus turističkih vodičkih tura, u okviru akcije „Kragujevac kroz ulice i muzeje“, u Gradskoj turističkoj organizaciji već razmišljamo o kreiranju novih za narednu godinu, sa ciljem da još sadržajnije i zanimljivije promovišemo istorijsko- kulturne i prirodne znamenitosti našeg grada i okoline.

Izvor: GTO

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.