KRAGUJEVAC NA POŠTANSKIM MARKAMA

Grad

U opusu filatelističkog izdanja „Gradovi Srbije“ od 11. aprila na poštanskim markama i FDC kovertama nalaze se motivi Kragujevca, u tiražu od po 50.000 primeraka. Vest, kao i tekst o našem gradu 18. aprila objavljena je u listu „Politika“.

Uz stručnu saradnju Snežane Milisavljević, direktorke Gradske turističke organizacije „Kragujevac“ o Kragujevcu kao prvoj prestonici moderne Srbije iz vremena Kneza Miloša Obrenovića, do današnjeg sedišta Šumadijskog okruga, objavljen je veoma edukativan i pohvalan članak u kome su pomenute Stara crkva, zgrada prve Srpske skupštine, Palata okružnog načelstva, blok secesije „Moskva“, Topolivnica, Vojnotehnički zavod, naselje Stara radnička kolonija, sa zgradom Sokolane, najstarija gimnazija u Srbiji i Knjaževsko-srpski teatar.

U tekstu se govori i o najvažnijim događajima, koji su se odigrali u Kragujevcu i utemeljili novu državu, kao što je, donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine, obnarodovanje odredbi Berlinskog kongresa 1878. godine, kao i osnivanje brojnih državnih institucija. Pomenuta je i Stara čaurnica, u kojoj je 1884. godine zasijala je prva sijalica u Srbiji, sedam godina pre nego što je struja stigla u dvor, kao i dalji razvoj proizvodnje oružja, do najveće fabrike automobila, na prostoru stare Jugoslavije.

Uz umetničku obradu Miroslava Nikolića, štampani su motivi starog gradskog jezgra, Sokolane, Spomen parka „21. oktobar“ i promenade Velikog parka.

Izvor: Gradska turistička organizacija Kragujevac

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.