Kragujevac obeležava Dan grada

Grad

Kragujevac danas nizom msnifestacija proslavlja Dan grada i gradsku slavu Đurđevdan, a tim povodom biće održana Svečana sednica Skupštine i uručene Đurđevdanske nagrade i priznanja.

Odlukom odbornika Skupštine grada Đurđevdanske nagrade za izuzetne rezultate ostvarene u 2021. godini dobili su u oblasti umetnosti, Lazar Đorđević, za vokalno-instrumentalnu kompoziciju „21. oktobar”, u oblasti nauke Nenad Karamijalković, monografiju „Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama”, u oblasti medicine, u oblasti obrazovanja Ksenija Živanić, za izuzetne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz matematike, fizike i hemije.

Đurđevdanske nagrade pripale su i Zavod za urgentnu medicinu Kragujevac, za programe, aktivnosti i uspehe na očuvanju zdravlja i spašavanju života građana, u oblasti humanitarnog angažovanja Udruženje za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju „Sveti Vasilije Veliki”, za realizaciju projekta podrške i pomoći deci sa autizmom i Nenad Milanović, za realizaciju većeg broja humanitarnih koncerata u 2021. godini, i u oblasti sporta Vaterpolo klub „Radnički”, za osvojeno prvo mesto u Regionalnoj vaterpolo ligi, osvojenu Super vatrepolo ligu Srbije i Kup Srbije, kao i uspešno učešće u Ligi šampiona, i Dragan Ristić, za osvojene dve zlatne medalje u gađanju iz vazdušne i malokalibarske puške na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Povodom Dana grada i gradske slave biće održan i tradicionalni Đurđevdanski karneval, na kome između ostalih učestvuju i mališani iz svih gradskih obdaništa.

Karnevalska povorka prodefilovaće centralnim gradskim ulicama do Trga kod krsta, gde će biti organizovan izbor najlepše karnevalske maske.

Ove godine na tradicionalnom Đurđevdanskom koncertu, nastupiće legendarna kragujevačka rok grupa Smak, koja će koncertom u svom gradu, obeležiti 50 godina postojanja.

Đurđevdanski koncert će, posle desetogodišnje pauze, ponovo biti održan na platou ispred Skpštine grada.

Dan grada Kragujevca obeležava se u znak sećanja na 6. maj 1818. godine kada je, na predlog kneza Miloša Obrenovića, Skupština narodnih prvaka donela odluku da se prva prestonica moderne Srbije ustpostavi u Kragujevcu.

Fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.