KRAGUJEVAC OBELEŽIO DAN DRŽAVNOSTI

Grad

Svečanom akademijom pod nazivom “I Ustav … i konštitucija”, održanom u Staroj skupštini, danas je u Kragujevcu obeleženo Sretenje, Dan državnosti Republike Srbije. Nakon sretenjskog govora gradonačelnika Radomira Nikolića, na svečanosti je besedio predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, Igor Mirović.

Intoniranjem himne Republike Srbije “Bože pravde”, u izvedbi Gradskog kamernog hora “Liceum”, otvorena je svečana akademija u Staroj skupštni pod nazivom “I Ustav … i konštitucija” kojom je Kragujevac obeležio Sretenje. Nakon toga, prisutne je pozdravio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i održao je sretenjski govor.

  • Sve što danas imamo, sve vrednosti koje gajimo, slobodu, pravdu, jednakost, ljubav prema Srbiji. Sve je uobličeno, izvajano, baš ovde, na ovom mestu. Sročeno je, baš u Kragujevcu, u Ustav i postalo temelj državnosti Srbije. A teško da bi išta moglo da bude stvoreno bez rodoljuba iz današnje Vojvodine. Ovaj svet srpski kutak u kome je nastala država, gde su nastali Skupština i Vlada, gde je donošen prvi srpski Ustav, gde su udareni temelji savremene srpske kulture, na današnji datum posećivali su i predsednik i premijer Srbije i ministri pravde i kulture. A danas imamo posebu čast, jer je sa nama prvi čovek Vojvodine, rekao je gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.

Na svečanosti u Staroj skupštini je besedio predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, Igor Mirović.

  • Tek kada upozna spostvenu istoriju, svaki narod postane svestan sebe. Iako izgovorena još u vremenu u kojem je posvećen ovaj skup, ova misao velikog filozofa Artura Šopenhauera je bez sumnje aktuelna i danas. Do pravog razumevanja sadašnjosti koju živmo, ne možemo da stignemo ako ne znamo sve ono što nas je u prošlosti baš do nje, takve kakva jeste, dovelo, niti da znamo šta nam je činiti u budućnosti za koju smo, takođe, odgovorni. Stabilna i organizovana država je prvi najvažniji uslov narodne slobode i svakog nacionalnog napretka. Samo objedinjeni, baš onako kako su to bili naši veliki preci, takvu državu možemo da stvorimo i sačuvamo za pokolenja koja će doći posle nas. Odgovornost za to mora da ponese svako od nas, a to govori da je narodna mudrost: ‘da svako uradi što je kadar, neće narod propasti’, koju je zabeležio Vuk Karadžić, aktuelna i obavezujuća i danas. Sa tom mišlju i obavezom neka nam je svim srećno ovogodišnje Sretenje, kaže u svojoj besedi predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, Igor Mirović.

U umetničkom delu programa izveden je igrokaz po dramama “Kontumac” Đorđa Milosavljevića i “Miloš Veliki” Maše Stokić, u režiji i adaptaciji Saše Pilipovića. Igrokaz su izveli glumci Miodrag Pejković, Saša Pilipović, Milić Jovanović, Bogdan Milojević i Aleksandar Milojević. Svečanost su nastupima upotpunili, pored Gradskog kamernog hora “Liceum”, i Pevačka grupa “Studenac” i Gradski kamerni hor “Šlezingeri”.

Srbija slavi Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet Sretenjski ustav, koji je označio i početak savremene državnosti.

Tekst i fotografije: InfoKG

Tagovi:

4 komentara

  1. Kad predsednik pokrajinske Vlade otvara Sretenjsku skupštinu u Kragujevcu to je ozbiljan znak da je mali Radomir poslednja rupa na SNS svirali . Šta reći tek o glumcima koji su igrali sem da tezgare dok drugi protestuju. Sramota, ej bre kaldrmaš Lija da bude uvlakač malom Radomiru i basira mu na proslavi, bruka !!!

    1. Dragi, kaldrmasom te ne ne odredjuje mesto rodjenja i odrastanja, vec nacin razmisljanja, otklon od sujete, razumevanje, otvorenost … zapravo sve ono sto razdvaja provinciju od kosmosa…Znaci, od kaldrmasa vise mi licis na Kal a manje da Drmas…capito ?
      Razumes ti moj …

  2. „Na svečanosti je besedio predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, Igor Mirović“…e sad dobro je da Čile ne čita vesti sa interneta pa da može da se podseti da je isti Mirović kojeg nije sramota da dodje u Kragujevac izjavio još 2013. da će “ Novac biti obezbeđen i za izradu dokumentacije varijantnih putnih pravaca u cilju odabira najpovoljnijeg rešenja za obilaznicu oko Kragujevca koja će biti veza Fiat automobila Srbije (FAS) sa putem Kragujevac-Batočina “ i to kad je bio ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave. Jasno je da predsednika Vlade Vojvodine danas ne interesuju obilaznice oko kragujevca danas u 2019., kada se posle 6 godina taj posao nije pomako sa mesta. Čile u pravu kad kaže da su licemeri i da mali Nikolić nema podršku kad mu šalju ovakve funkcionere koji ni posle 6 godina nisu ništa uradili za Kragujevac po pitanju obilaznica. Do sada bi svuda u svetu one već bile završene! Što ne kaže Mirović što nije ispunjeno to što je ON obećao pre 6 godina . To je dokaz da smo banana država kad svako može da dodje u Kragujevac i priča bajke našem malom pricu Radomiru, koji jasnio je ko dan oko sebe okupio drugare i rodjake koji pojma nemaju o gradu, ili radi sa raubovanim kadrovima koje mu je uvalio drug Nedjo, a u kojeg se on kune jer mu je predao Čileta na tacni .Sada mali Rale može da se bavi taljenjem čak i kad je grad u buli, jer uzima evropske kredite i kupuje privatno zemljište za autobusku stanicu, iako ima gradsko za koje ne mora da plati ni dinar. Za tu transakciju je i doveo kadar iz NS u JP Urbanizam (koji je sada pod optužbpm Agencije za borbu protiv korupcije) da naredi da se planovi preprave i autonuska iz zone kod Petrovačke magistrale prebaci kod jezera sa zaštićenim patkama koje će da pocrkaju brzo ili pobegnu od buke. Za to se bre ide u apsu a ne da se ide u nelegalne vikendice na Savi u zoni nasipa za vikend !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.