Kragujevac – osam dana vrućine

Grad

Kada je u ponedeljak, 2. avgusta temperatura u Kragujevcu spala na „samo” 30 stepeni kratak period „zahlađenja” (i, hvatanja vazduha) dobro je došao da se „sumiraju rezultati” prethodne „paklene” i „tropske” nedelje (realno – suptropske, ali naši mediji vole da namunje) koja je za Kragujevčanima.

Upozorenja i meteoalarmi su se „šetkali” od narandžastog do crvenog, temperature od 37 do 39 celzijusa (kažu, bilo je i „preko 40”) a građani su se i većinom disciplinovano pridržavali saveta lekara ZHMP da ne izlaze bez potrebe od 10 do 16 sati ali neki i nisu ili zbog obaveza nisu mogli.

Od 26. jula do 2. avgusta kragujevačka Hitna pomoć zbog vreline imala je povremeno veći broj intervencija na javnim mestima. Najviše 28. jula kada je na ulicama grada kolabiralo pet sugrađana.

Dva dana ranije i tri dana kasnije, 26. jula i 1. avgusta ekipe kragujevačke Hitne pomoći intervenisale su na javnim mestima zbog kolapsa izazvanih visokim temperaturama po četiri puta.

Poslednjeg i pretposlednjeg dana jula tim povodom dva puta a izgleda da su „najhladniji” dani, barem za Hitnu bili 27. i 29. jul kada je zabeležena samo po jedna takva intervencija na javnom mestu.

Češće su se javljali i pacijenti koji su imali problema sa pritiskom čije je „obaranje” baš bilo posledica konstantnih velikih vrućina.

Stvarno je bilo (pre)vruće, vrelina je bukvalno „ujedala” pa su na ulicama grada (često sablasno praznim u sred dana) bili izgleda samo oni koji su to morali. Građani su se najviše žalili na čekanje u redu za lična dokumenta (bilo kada predaju dokumenta za njih ili prilikom preuzimanja) koje poslednjih meseci u Kragujevcu traje satima.

Vrućina i insekti skolili Kragujevčane 2
Fotografija Aleksandra Petrović, Nova.rs

O ovome smo u „Danasu” već opširnije pisali pre mesec dana prilikom prvog toplotnog talasa u Srbiji a ovih dana oglasile su se na sličan način i kolege iz „Nove” prenoseći vrelinu atmosfere u ovim redovima i očaj građana koji na ekstremno visokim temperaturama čekaju satima i satima za pasoše.

Žitelji pojedinih zgrada u kojima se nalaze pošte, banke, štedionice… zbog empatije sugrađana u redovima počeli su već da se organizuju i pišu peticije firmama koje se nalaze u njihovom prizemlju da obezbede neke, makar privremene tende kako bi sugrađani koji su osuđeni na čekanje u njima mogli da izdrže.

Vrućina je iziritirala i insekte pa su se kragujevačkoj Hitnoj pomoći protekle nedelje češće javljali ljudi koji su imali alergijske reakcije na ubode stršljenova i osica.

U ZHMP Kragujevac zabeležili su čak tri ovakva „ujeda” 27. jula, po dva narednih dana, 28. i 29. jula i po jedan 30. i 31. jula.

Ako je za utehu, po rečima lekara Hitne u pitanju su bile blaže alergijske reakcije bez težih reakcija praćenih gušenjem.

Piše Zoran Mišić, Danas
Fotografija Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.