Kragujevac oslobodio plaćanja zakupnine za vreme vanrednog stanja privrednike koji su u zakupu kod grada

Ekonomija Grad Video

Gradsko veće je usvojilo predlog programa ekonomskih mera podrške privredi, kojim se uređuju fiskalne pogodnosti privrednim subjektima u privatnom sektoru radi ublažavanja ekonomskih posledica zbog epidemije korona virusa, navodi se u saopštenju sa sednice GV.

Kako je rečeno, „cilj je očuvanje radnih mesta i pomoć u održavanju likvidnosti tokom trajanja vanrednih okolnosti“.
Setom mera je prediđeno da se pravna lica i preduzetnici, koji delatnost obavljaju u poslovnom prostoru u svojini grada Kragujevca, a kojima je aktima organa Grada ili Vlade Srbije, zabranjeno obavljanje delatnosti ili ograničeno radno vreme kako bi se sprečilo širenje zarazne bolesti COVID-19, oslobode plaćanja zakupnine za poslovne prostore za vreme trajanja vanrednog stanja, i to u periodu od 16. marta do 21. aprila. To se odnosi na vulkanizere, automehaničare, obućare, krojače, hemijsko čišćenje, škole za obuku vozača motorih vozila i slično; trgovine na malo i to: knjižare, trgovce automobilima, motorima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom i slično.

U istom periodu od plaćanja zakupnine oslobađaju se pravna lica i preduzetnici koji obavljaju frizerske i kozmetičarske usluge, pedikir, manikir, usluge fitnes klubova i teretana, sauna i parnih kupatila, solarijuma, salona za mršavljenje, salona za masažu i drugih usluga nege, održavanja i ulepšavanja lica i tela; umetničke i stare zanate.
Plaćanja zakupnine oslobađaju se pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku delatnost.
Za vreme vanredne situacije, koja je u Kragujevcu proglašena 27. juna 2020. pa do dana ukidanja, a najkasnije do 31. decembra 2020. godine, pravo na umanjenje zakupnine u visini od 50 posto imaju pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku delatnost.

Zakupci poslovnog prostora koji imaju zaostale obaveze oslobađaju se plaćanja zatezne kamate za fakturisane neizmirene obaveze za period vanrednog stanja i vanredne situacije, uz obavezu da po ukidanju vanredne situacije u Gradu, a najkasnije do kraja poslovne 2020. godine uredno izmiruju preostali iznos zakupnine i troškove tekućeg održavanja i komunalnih usluga u punom iznosu. U suprotnom, gube pravo na popust, a umanjeni iznos biće im fakturisan kroz zakupninu za mesec decembar 2020. godine.
Zakupcima koji su redovno izmirivali obaveze u punom ili delimičnom obimu, više uplaćeni iznos u odnosu na korigovani po osnovu olakšica biće priznat kao unapred uplaćeni iznos zakupnine za poslovni prostor u narednom periodu.

Ugovori o zakupu poslovnog prostora zaključeni između Grada i zakupaca u vremenskom periodu od 16. marta do 21. aprila odnosno 6. maja smatraće se kao ugovori o davanju na korišćenje poslovnog prostora bez nakande.

Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku delatnost i zakupci su zemljišta u javnoj svojini koje je opredeljeno za postavljanje određenih privremenih ugostiteljskih objekata – bašti, oslobađaju se plaćanja naknade za korišćenje bašti za vreme trajanja vanrednog stanja (od 16. marta do 6. maja 2020.godine) u punom iznosu i za vreme trajanja vanredne situacije (počevod 27. juna pa do ukidanja, a najkasnije do 1. novembra 2020. godine) u iznosu od 50 posto naknade.
Zbog nemogućnosti obavljanja registrovane delatnosti u uslovima vanrednog stanja u Republici Srbiji i vanredne situacije u gradu Kragujevcu, vlasnici noćnih barova i diskoteka oslobađaju se plaćanja lokalne komunalne takse za isticanje firme u periodu vanrednog stanja i vanredne situacije (od 15. marta i dalje do ukidanja vanredne situacije u Gradu, a najkasnije do 31. decembra tekuće godine).

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.