Kragujevac se zadužuje sa novih dva miliona evra za završetak Tržnice

Ekonomija Grad

Cena ukupnih radova na rekonstrukciji ‘’Zelene pijace’’ skočiće na 4,5 miliona evra, a Javno komunalno preduzeće Šumadija Kragujevac, nakon sutrašnjeg dana, ućiće u nove kredite. To je uopšteni zaključak anlize dnevnog reda vanredne sednice Skupštine grada Kragujevca, koja je po hitnom postupku zakazana za petak (11.08.).

Predsednik Skipštine grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović, za sutra (11.08.)  zakazao je VII vanrednu sednicu po hitnom postupku, na kojoj će biti reči o izmena poslovanja JKP Šumadija, ali i o izboru zamenika predsednika Skupštine.

Vanredredna sednica Skuštine sa temom ‘’predlog izmena i dopuna godišnjeg programa poslovanja JKP Šumadija Kragujevac’’, kao i ‘’usvajanja odluka Nadzornog odbor’’ pomenutog preduzeća, zakazana je na zahtev gradonačelnika Kragujevca, Nikole Dašića.

Predlozi gradonačelnika tiču se utvrđivanja nove vrednosti investicionog projekta rekonstrukcije Zelene pijace, ali i planiranja novog zaduženje JPK ‘’Šumadija’’, dugoročnim kreditima. Reč je o gotovo dva miliona evra, od čega bi oko million i 300, bilo potrebno za radove na samoj Tržnici, dok bi se 380 hjiljada iskoristilo za promenu namene garaže u poslovni prostor, a 300 hiljada evra za popločavanje platoa iznad garaže.

Kada je reč o načinu na koji će se pribaviti nova sredstva, planirano je da se JKP Šumadija Kragujevac zaduži za million evra kod OTP banke, na period od 36 meseci ( 3 meseca grejs perioda ) i to na 33 mesečne rate sa kamatom od 3,4 odsto za nadstrešnicu, čiji je završetak planiran do kraja 2023. godine. Kao rok za završetak kompleksa ‘’Zelene pijace’’, pominje se termin ‘’u toku 2024. godine’’, ali o tome kako će se pribaviti preostali deo sredstava, u objavljenim dokumentima nije moguće videti.

Na rekonstrukciju ‘’Zelene pijace’’ do sada je potrošeno 2,5 miliona evra i to  na radove koje je obavljao ‘’Eurodom’’ iz Beograda. Uz novih 2 miliona, cena rekonstrukcije Tržnice izaćiće na 4,5 miliona evra.

U obrazloženju gradonačelnika Dašića za sazivanje vanredne sednice po pomenutim tačkama, navodi se da će se time završili radovi na objektima kopleksa pijace ‘’Centar’’ i obezbedilo povećanje prihoda JKP ‘’Šumadija’’, po osnovu zakupa poslovnog prostora u kompleksu Zelene pijace, te podići nivo kvaliteta pijačnih usluga koje ovo preduzeće pruža.

Kada je reč zapravo prvoj tački dnevnog reda, u pitanju je žargonski rečeno, popunjavanje mesta, s obzirom na to da je doskorašnji zamenik predsednika Skupštine grada, Zoran Mladenović, nedano podneo ostavku na to mesto.

Zahtev za vanrednu sednicu po ovom pitanju podneo je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), Saša Jaćović, a zahtev je podržalo ukupno 43-oje poslanika vladajuće strukture. Za novog zamenika predsednika Skupštine grada, Naprednjaci će predložiti profesorku Anđelku Stojković Anđelković.

Anđelka Stojković Anđelković vanredna je profesorka Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu i član Katedre za pedijatriju. Zaposlena je na Klinici za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac (UKCK), član je više domaćih i međunarodnih stručnih udruženja iz oblasti pedijatroje, pulmologije i alergologije. Dobitnica je doplome Sprkog lekarskog družtva i članica predsedništva Pedijatrijske sekcije Srbije i Udruženja za preventivnu predijatriju Srbije. Članica je SNS-a od njenog osnivanja, stoji u kratoj biografiji prof. Stojković Anđelković, koju su Naprednjaci dostavili Skupštini pred Vanrednu sednicu.

Piše: Katarina Vasiljević Siročić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.