Kragujevac „Srbija protiv nasiljaˮ: Pocepali smo se na svim poljima

Društvo Grad

Kao što je bilo najavljeno, protestni skupovi pod sloganom „Srbija protiv nasiljaˮ održani su u više gradova, među kojima je i Kragujevac. U najavi skupa bilo je naznačeno da skup ne organizuju političke stranke, već je na inicijativu građana. Okupljeni su se složili oko jednog – na Đačkom trgu trebalo je da bude mnogo više ljudi.

Mali broj građana skupio se u Pešačkoj zoni i malo posle 18 časova se uputio u šetnju ka Đačkom trgu gde su bili ostali Kragujevčani.

Sugrađanka Marina Simović rekla je za naš portal da je ogorčena, ne može da veruje da se tako nešto nama dogodilo.

  • Treba sve da stane, da ništa ne radi i da smo svi na ulici. Treba da se zna da vaspitanje i kultura nikada neće izaći iz mode.

Na pitanje da li će neko građane čuti i učiniti da se stanje u društvu promeni, Živomir Vučković, jedan od okupljenih rekao nam je:

  • Trebalo bi neko da nas čuje, i čuju nas, ali je pitanje koliko će da čuju ono što mi šaljemo. Problem je i što nas ovde, nažalost, nema više.

Drugi sugrađanin, Predrag Petaković dodaje:

  • Ovo je posledica potpune neinformisanosti, odnosno zarobljenosti medija. Pogrešne poruke se šalju, izgovori za ono što se desilo. Nije dobro i narod će, kada se jednog dana bude probudio i osvestio, pitati kao pijanac posle mamurluka, šta se desilo, a neće imati para ni za jedno piće posle toga. Biće kasno.

Profesor Marko Stamatović rekao je da može da govori u ime prosvetnih radnika:

  • Sramota me je što sam prosvetni radnik. Ovde je protest, a ja slabo vidim kolege, a sa druge strane ovo je logičan rezultat svega što se dešavalo zadnjih 15 godina u prosveti. Strah me je i čini mi se da je ovo samo početak. Iskreno se nadam da ću biti demantovan. Ono što bi trebalo da se sredi i konačno vrati je prosveta, sve treba da se vrati na noge, da se ova deca vrate u „linijuˮ, da se vrednosti promene i da se pogase sve one gluposti. Sve ide od kuće, kao prosvetni radnik mogu da posvedočim da 80 posto gluposti dolazi direktno iz kuće i podrške takvom ponašanju od strane roditelja. Bog neka nam je u pomoći.

Društveno aktivna Katarina Študri naglasila je da je za nju ovo što vidi kompletan poraz i da se boji da to pokazuje kakvo smo društvo.

  • Od svih protesta na kojima sam bila, smatram da je ovaj najznačajniji, najjasniji i najteži, najobimniji i eto šta se dešava.

„Ovo je vreme za ćutanjeˮ bila je još jedna od misli koja se mogla čuti na skupu.

O zahtevima protesta Dejan Petrović, jedan od okupljenih na Đačkom trgu, rekao je da je čuo iz medija, a došao je iz solidarnosti i žali što nema više ljudi, misli da smo u velikom problemu.

  • Ovo što se izdešavalo pre par dana pokazalo je da smo se pocepali na svim poljima. Kao građanin Srbije sam razočaran i uplašen.
Piše: Sandra Solujić
Fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.