KRAGUJEVAC ZAVIČAJ SRPSKOG NOVINARSTVA: PRE 185 GODINA ŠTAMPAN PRVI BROJ „NOVINA SERBSKIH“

Društvo

Na današnji dan (5.januar) davne 1834., u Kragujevcu je počela „pečatnja“  (štampanje) prvog glasila u Srbiji – „Novina  Serbskih“, čiji je urednik bio diplomata i ustavopisac Dimitrije Davidović. Dve godine ranije, u Beogradu je, u tamošnjoj Tipografiji, pod rukobodstvom Dimitrija Isailovića, štampan ogledni broj pod nazivom “Proba novina serbskih“. Nakon preseljenja Tipografije u Kragujevac, u tadašnjoj prestonici Srbije štampan je, 5. (po ondašnjem kalendaru 17.) januara,  prvi broj Novina serbskih“, koje su bile službeni list Srbije.

Novine su, podseća se u informaciji Gradske tursitičke organizacije u Kragujevcu, izlazile subotom i štampane su na četiri strane. Na prvoj su bile vesti iz Srbije, na drugoj i trećoj prevedene informacije,a na četvrtoj vesti iz kulturnog života, te oglasi i obaveštenja. Na udarnim mestima štampana su saopštenja o ukazima, važnim odlukama, naredbama i familiji kneza Miloša Obrenovića. Ostalo je zabeleženo da prvih dvanaest brojeva „Novina serbskih“ nije cenzurisano. Ali, posle članka u kojem je kritikovana francuska diplomatska misija prema Rusiji i Porti (turskoj vladi), i koji je knez Miloš ocenio kao „previše slobodnomisleći“, uvedena je cenzura „da se ništa takovo ne stavi u naše novine što bi protivno bilo stranim državama“. Za prvog cenzora bio je postavljen popečitelj  (ministar) Miloš Teodorović.

Poslednji broj „Novina serbskih“ u Kragujevcu je štampan 1. juna 1835. godine, i u njemu je objavljena vest o preseljenju štamparije i uredništva u Beograd… Danas, 185 godina docnije, u Kragujevcu je na izdisaju jedini šumadijski list – nedeljnik „Kragujevačke novine“, koji prave preostali urednici i novinari nekadašnje „ Svetslosti“, koja nije uspela da preživi privatizaciju. Radio televizija Kragujevac – svojevremeno najveći i najznačajniji elektronsmki medij južno od  Save i  Dunava – podržavljena je posle propale privatizacije, i poslednjih meseci tavori kao partijsko glasilo Srpske napredne stranke. Ostali mediji u zavičaju srpskog novinarstva pogašeni su, ili su pred gašenjem, osim nekoliko komercijalnih radio stanica i par portala.

Kragujevac je jedini grad u Srbiji, u kojem godinama unazad nije raspisivan konkurs zua sufinansiranje medijskih sardžaja od javnog značaja i interesa.

Piše: Zoran Radovanović

 

 

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.