Kragujevački akordeonisti pobednici Svetskog kupa

Kultura

Na Svetskom trofeju za harmonikaše, koji je ove godine prvi put organizovao onlajn takmičenje orkestara i ansambala harmonike, među 750 učesnika iz celog sveta, u različitim kategorijama, Kragujevački akademski orkestar akordeonista osvojio je prvo mesto u najstarijoj i najzahtevnijoj kategoriji po programskim zahtevima.


Orkestar akordeonista kojim rukovodi i diriguje profesor Predrag Kostović za on lajn takmičenje pripremio je zahtevan program i izveo dela Pjacole i Pinede.

  • Nagrada je stigla u pravom trenutku, na kraju godine, kao kruna trogodišnjeg rada, i još jednom potvrda da Kragujevac ima jedan od najboljih orkestara i solista na harmonici, izjavio je Predrag Kostović, dodajući da je pred njima godina izazova i ozbiljnih zadataka kao i priprema za predstojeća takmičenja.

Kragujevački akademski orkestar akordeonista je osnovan početkom 2018. godine, sa ciljem da domaćoj i inostranoj publici ponudi autentičan, umetnički izgrađen zvuk orkestra harmonika na visokom profesionalnom nivou. Orkestar, koji čine 26 studenata i profesora iz Kragujevca, svojim kvalitetnim radom, ubrzo je postao jedan od najboljih orkestara ovog tipa u svetu. Institucionalizovan je i funkcioniše pod okriljem Muzičkog centra u Kragujevcu.

Za kratko vreme, zahvaljujući predanom radu, entuzijazmu članova i neospornom kvalitetu njihovih izvedbi, uz podršku grada Kragujevca i Muzičkog centra, orkestar je postigao velike uspehe. Na 43. Međunarodnom takmičenju akordeonista „Susreti“ u Puli (Hrvatska), ostvario je apsolutnu pobedu u svim kategorijama, i doneo gradu Kragujevcu jedan od najznačajnijih pehara – prelazni pehar Grada Pule. Takođe, orkestar je pobedio i na Međunarodnom takmičenju akordeonista u Tivtu (Crna Gora) 2019. godine. Ovi uspesi samo potvrđuju da je reč o ansamblu koji postiže izuzetne umetničke domete. Ostvarenim pobedama, članovi orkestra potvrdili su i opravdali značaj ulaganja u ovakav vid muzičkog izražavanja koji, ujedno, predstavlja pravo otkrovenje na domaćoj muzičkoj sceni. Kragujevac je već decenijama poznat kao jedan od centara gde se akademski zvuk harmonike razvija i prezentuje u najboljem svetlu. Tome u prilog svedoče brojne osvojene nagrade na najvećim svetskim takmičenjima akordeonista.

Fotografija: Muzički centar

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.