Kragujevački gimnazijalci o pravilniku oblačenja (VIDEO)

Društvo Grad

Početak školske godine obeležen je smernicama Ministarstva prosvete i uvođenjem pooštrenih pravila oblačenja koja podrazumevaju, između ostalog, i zabranu nošenja dukseva sa kapuljačom, trenerki i patika.

Pitali smo kragujevačke gimnazijalce šta misle o pravilniku oblačenja i da li ga poštuju.

Većina njih je mišljenja da u školu treba doći pristojno obučen, te da su ta pravila odavno poznata. Slažu se da nije u redu biti u pocepanim farmerkama ili kratkim stvarima u školi, ali da se preteruje kada je reč o trenerkama.

  • Mislim da je uvođenje pravilnika sasvim ok, to je oduvek bilo, treba da se poštuje neki kodeks oblačenja u školi. Tako da se potpuno sa tim slažemo i poštujemo, naglašavaju maturantkinje Prve kragujevačke gimnazije.

Mlađe učenice se slažu sa njima: „Mislim da je bio red da se uvede tako nešto, neki preteruju sa tim šta nose sve u školu. Moji roditelji su me još od malena učili kako treba da se oblačim i svakako da nikada nisam mogla da dođem u kratkoj majici, smatra da je ovo dobro, mora da postoji neka vrsta ograničenjaˮ.

Jedan od muških predstavnika škole ističe da je važno da se nose farmerice ili duge pantalone, a da nošenje šortsa nije primereno, dok se druga dva druga ne slažu sa uvođenjem pravila: „Najveća moguća glupost, mislim da je stvarno nepotrebno to što se radiˮ; „Slažem se, mislim da je glupo što su zabranili trenerke i dukseve sa kapuljačomˮ.

Njihova drugarica se nadovezuje, pa nam govori da misli da je u redu što su zabranili kratke i pocepane stvari, jer je to neprikladno prema profesorima pre svega, „ali mislim da je totalna glupost zabranjivanje helanki i trenerki koje nisu vulgarne nego su deo svakodnevnog oblačenjaˮ.

Jedna od učenica kaže da su pravila oblačenja sastavljena na jednom panou koji se nalazi u holu škole i da je na njemu precrtano sve što ne sme da se nosi.

Pedagog Prve kragujevačke gimnazije Maja Marković za Glas Šumadije kaže da se pravila ponašanja nisu bitno menjala bez obzira što postoje „novotarije u trendovima kako se pravila ponašanja promovišu u savremenom svetu i društvu, pa je to podstaknuto novim vizuelnim identitetom, te su izvršene neke promene i u Prvoj kragujevačkoj gimnazijiˮ. Ona kaže da se gimnazija trudi da održi ono što je oduvek bio manir lepog ponašanja i odevanja.

  • Postavlja se pitanje koliko mi možemo da inoviramo i budemo tolerantni da primimo nešto što je novo i što je odraz novih generacija. Jedna grupa ljudi se trudi da zdravo selektuje ono što novo vreme donosi, pa i u tom oblačenju. Mislim da se učenici trude i imaju neku autentičnost u stilu, a mi pokušavamo da to podržimo dok god je u granicama pristojnog, naglašava Maja Marković.  

Podsećamo, Ministarstvo prosvete je školama poslalo smernice kako bi trebalo da izgleda nastava tokom prvih nedelja nastave, kao i tokom cele godine, ali te smernice nisu blagonaklono primeljene u većini škola jer nastvanici smatraju da nisu krivi za novonastalu situaciju u društvu. Tim povodom čačanska Gimnazija se javno oglasila i izdala saopštenje u kome se podcrtva da je „osnovni problem i izvor nasilja ovakvo društvo, kao i nasilje sa kojim deca dolaze u dodir preko nacionalnih frekvencija koje su im dostupne, što preko televizijskih emisija, što preko društvenih mreža. Odgovornost je na ovom društvu i državi, a ne na nastavnicima i roditeljima, koje niko ništa nije pitaoˮ.

*Potreba građana južno od Beograda je da imaju svoju nacionalnu mrežu. Ovaj tekst nastao je u okviru te inicijative koju čine medijske kuće Južne vesti, Ozonpress, Glas Šumadije i Bujanovačke.

Piše: Sandra Solujić
Snimateljka: Jelena Nikolić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.