Kragujevački odbornici usvajaju Etički kodeks?

Grad

Predlog Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera, članovi Gradskog veća utvrdili su i uputili odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje.

Prema predlogu, Etički kodeks ponašanja funkcionera sastoji se od 12 načela, kojima bi trebalo da se rukovode sve osobe izabrane, postavljene i imenovane u organu Grada, javnog preduzeća i drugog pravnog lica čiji je osnivač ili član grad Kragujevac.

Među načelima su: vladavina prava i zakonitost, odgovornost, otvorenost, pristupačnost i transparentnost, savesno i domaćinsko upravljanje, lični integritet, poštovanje i učtivost.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu Grada, u izradi Vodiča za primenu Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave, grad Kragujevac se rukovodio dokumentom koji je izradila i usvojila Stalna konferencija gradova i opština (SKGO). SKGO je tom prilikom pozvala svoje članice – gradove i opštine u Republici Srbiji da sledeći njihov primer učine isto.

  • Grad Kragujevac je prihvatio inicijativu i ušao u proceduru usvajanja Kodeksa čije će poštovanje i primena biti obavezujuće za sve funkcionere grada Kragujevca. Imajući u vidu da je neophodno stvaranje uslova za izgradnju poverenja između funkcionera lokalne samouprave i građana, kao i obezbeđivanje savesnog i odgovornog obavljanja javne funkcije, ovim Kodeksom se stvaraju osnove za sprovođenje ovih principa i mehanizmi za kontrolu njegovog poštovanja, navodi se na sajtu Grada.

foto: preuzeto sa sajta Udruženja SKGO
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.