Kragujevački prosvetni radnici: Tonemo sve dublje

Grad

Danas su se kragujevački prosvetni radnici okupili na platou isred Prve gimnazije na poziv Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca. Škole u Kragujevcu nisu imale nastavu.

Okupljeni prosvetari su iskazali nezadovoljstvo zbog stanja u školstvu i podelili razmišljanja o događajima koji su za nama.

Učitelj Ranko Pantović koji radi 35 godina u školi u Kniću istakao je da smo znali kakvo je stanje i da ovo ne iznenađuje, samo je kulminacija, vrhunac svega:

  • Stanje nam je u proseveti odavno dogorelo do kraja, nije ovo nikakvo iznenađenje za nas koji smo u prosveti, mi smo poduže obespravljeni. Mnogo toga treba sistematski da se promeni, danas je trebalo da se uvede vanredno stanje u Srbiji posle ovog drugog događaja. Što se tiče prosvete, ne bismo smeli da stanemo na današnjem danu dok se konačno nešto ne dogodi. Jeste kraj školske godine, treba da se završi, ali možda ćemo dobiti mnogo više ako sada stanemo, da ne stavimo pod tepih i nastavimo u ponedeljak dalje kao da ništa nije bilo, mnogo ćemo više dobiti ako sada presečemo, ako to ne učinimo, samo ćemo dublje da potonemo, objašnjava učitelj.

Dušica Kovačević, profesorka biologije Prve kragujevačke gimnazije nadovezala se na reči svoje koleginice, profesorke psihologije, koja je rekla da je „Srbija kao jedan ekspres lonac koji je počeo da šišti na sve straneˮ.

  • Opšte nezadovoljstvo raste, gnev se skuplja, gde god da se okrenete je nasilje, televizije sa nacionalnom frekvencijom, rijaliti programi. Ne možemo samo reći da su zapad i društvene mreže krivi. Ništa ne štima, a posebno školstvo. Učenici imaju 17 predmeta, sedam časova dnevno, preobimno i preteško gradivo, škola im je postala breme, nezanimljiva im je, jedva čekaju da izađu. Sve to skupa, kada se sabere rezultira ovakvim događajima.

Profesorka Dušica Kovačević dodala je da su nastavnici potpuno obespravljeni, u školi ima više nastavnih jedinica nego časova, ne mogu da stignu da ispredaju gradivo, a deca uče sama. Najveći problem im je formativno ocenjivanje i „kucanjeˮ, administracija.

  • Nema kontakta sa decom, ne bavimo se decom, nego kucamo koje su ishode ostvarili, koje standarde, pretvorili smo se u daktilografe, umesto da radimo svoj posao i da se bavimo decom, jer svaki predmet može da se poveže sa životom. Sa decom treba pričati i razumeti njihove godine, a mi nemamo vremena za to.

Učiteljica Marina Stojilović rekla je za naš portal da je užasnuta:

  • Posebno mi je žao dece koja su nastradala, ne mogu još da se oporavim od toga da se to dešava nama.

Okupljeni nastavnici su se nakon protesta na Đačkom trgu uputili do pešačke zone gde se završio njihov protest.

Piše: Sandra Solujić
Fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.