Kragujevačkim oružarima nepovezan radni staž, radnici podnose tužbe

Društvo

Zbog odbijanja Vlade Srbije da sprovede zaključak kojim bi se izvršila konverzija obaveza fabrike „Zastava oružje“ u državni kapital, zaposleni i fabrika trpe posledice koje su vidljive kroz ogromne kamate koje opterećuju fabričke bilanse, a radnici nemaju povezan staž, saopštio je danas Samostalni sindikat fabrike oružja.

Taj sindikat je ukazao na problem nepovezanog staža za period 2011 – 2014. godine zbog čega je veliki broj radnika podneo tužbe.

„Doprinosi radnicima nisu uplaćeni za novembar i decembar 2019. godine i za celu 2020. godinu zbog čega radnici odlaze u penziju sa umanjenjem. Posledice neuplaćivanja doprinosa se odražavaju i na radnice na porodiljskom bolovanju koje ne primaju punu nadoknadu“, saopšteno je iz sindikata.

Na ovaj problem je ukazao predsednik Samostalnog sindikata fabrike „Zastava oružje“ Dragan Ilić na sastanku predsednika sindikata svih fabrika namenske industrije Srbije sa predstavnicima Ministarstva odbrane, koji je održan u petak 11. marta u Beogradu.

Kako je saopštio sindikat kragujevačke fabrike, predstavnik ministarstva Branko Živanović je rekao da će konverzija biti sprovedena nakon usaglašavanja sa ministarstvima i da je postupak u toku.

„Po ovom pitanju ništa nije radjeno prethodnih godina i na sastanku je insistirano da se odrede rokovi za taj postupak s obzirom da Sindikat ima nezvanična saznanja da se konverzija opstruiše od strane Ministarstva finansija“, izjavio je Ilić.

Na  tom sastanku je razgovarano i o problemu urušavanja fabričkog sistema kao posledici dosadašnjeg upravljanja fabrikom od strane Nadzornog odbora.

Navedene su brojne situacije nedomaćinskog i neprimerenog ponašanja predsednika Nadzornog odbora koje je u suprotnosti sa Statutom preduzeća i načelima odgovornog upravljanja.

Posledice takvog rada, kako je ocenjeno, danas se iskazuju kroz nelikvidnost koja se ogleda u nemogućnosti obezbedjivanja mnogih resursa za potrebe procesa proizvodnje.

Ukazano je i na neprimeren odnos Nadzornog odbora prilikom procene vrednosti imovine fabrike koja je usvojena na telefonskoj sednici, a posledice takvog „nezainteresovanog pristupa“ su veliko obezvredjivanje zemljišta, imovine i opreme fabrike.

Sindikat je ukazao i na neophodnost odobravanja investicija čiji bi deo bio usmeren ka izgradnji energane s obzirom da fabrika sledeće grejne sezone može ostati bez grejanja zbog prelaska „Energetike“ na gasno grejanje.

Iz Ministarstva odbrane im je rečeno je da će fabrici biti opredeljeno oko 14 miliona evra, a deo sredstava biće usmeren za obezbedjivanje energenata za fabriku.

Tagovi:

1 komentar

  1. Najpoštenije bi bilo da se kaže ko je bio predsednik sindikata 2011-2014 i 2020 kada nije uplaćivan staž i ko je podržavao tadašnje direktore? Ovo podseća na saopštenja „Đilas kriv za sve“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.