Kragujevčani, vrućina i Trg Radomira Putnika (VIDEO)

Grad

Rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika započeta je 3. oktobra prošle godine i čini se da i danas, 25. jula 2023. godine, radovima nema kraja. Gradilište oko nekadašnjeg Suda je i dalje na istom mestu, čuje se zvuk bagera, ljudi zaobilaze postavljene ograde i funkcionišu u „novim/starimˮ uslovima. Nakon što su izvođači radova posekli lipe, obeležje nekadašnjeg Trga, među građanima je zavladalo nezadovoljstvo.

Opozicione stranke izdavale se saopštenja na ovu temu, a određeni Kragujevčani su svoje protivljenje iskazali natpisom na ogradi gradilišta koje je glasilo: „Ubice drvećaˮ.

Naša ekipa se ovog jutra našla u blizini Trga i pitala sugrađane da li se sećaju njegovog izgleda pre započetih radova i šta misle o rekonstrukciji.

Na stanici ispod starog Suda jedna od naših sagovornica kaže da se odlično seća kako je Trg ranije izgledao i da je ovo sada „katastrofaˮ. Na njene reči se nadovezuje čovek pored nje i iznosi suprotno mišljenje:

  • Nije baš katastrofa, posejaćemo druge lipe. Sada mora da bude tako da bi nešto uradili. Mislim da je ova rekonstrukcija dobra ideja, nešto sam video u planu kako će izgledati, biće fontana, imaće i hladovine, nije velika žalost, ističe ovaj Kragujevčanin.

Gospođa pored njega nam kaže da treba da govorimo i o Tržnici koja je „sramota za gradˮ, navodi da „pet godina kupujemo po uliciˮ.

  • Kad god prođem, niko ništa ne radi. Ono da su nogama pravili do sada bi napravili nešto.

Mladi Kragujevčanin kaže da se ne seća baš najbolje starog Trga, a smatra da će novi biti lep. Još jedna mlada sugrađanka na pitanje da li je čula da su lipe posečene govori da nije upućena, ali da se seća nekadašnjeg izgleda.

Jedna sugrađanka kaže da o rekonstrukciji ne misli ništa, te da se samo nada da će vratiti drveće: „Mislim da nam treba više drveća u ovom graduˮ.

Čovek, čija se tezga nalazi u blizini gradilišta, kaže da mu je žao posečenog drveća: „To je ipak centar grada, to su pluća Kragujevcaˮ. Naglašava da je samo u strahu da ih sa tog mesta ne pomere, jer od toga žive i prehranjuju svoje porodice.

Još jedna Kragujevčanka na naša pitanja kaže da je grehota to što se radi, dok njena drugarica ističe da se mnogo toga politizuje, pa i ova priča oko drveća.

Mnogi prolaznici nisu hteli ispred kamere, ali su nam usput iznosili svoja razmišljanja. Tako nam je jedan od njih rekao kako je protiv vladajućeg režima i da su nam jasni odgovori na sva naša pitanja.

Piše: Sandra Solujić
Snimateljka: Jelena Nikolić
Fotografija: Jelena Nikolić
Tagovi:

3 thoughts on “Kragujevčani, vrućina i Trg Radomira Putnika (VIDEO)

  1. Treba da se zna da danas u civilizovanom svetu NIKO NE „SEJE“ LIPE u centru ! Prosto zato jer im treba 20 god da naprave hladovinu ! Zato civilizovani gradovi imaju mašine za presadjivanje (kupio čak i Vesić). Za Dašića je to viša matematika ! On zna samo da otpušta, čupa, smenjuje, ugradjuje al ne zna da presadjuje ! Zato ga treba smeniti pa nek „SEJE“ kući a nekome drugom omogući da stabla presadi ! Da penzioneri ne čekaju hladovinu 20 godina… neznalice jedne breeee !!!

  2. Ljudi, niste svesni koliko se cena radova uve’ava tu iy dana u dan i niko ne odgovara…BRUKA!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.