Kragujevčanin iz Švajcarske Vladimir Cvijanović posle leka protiv raka, napada Koronu

Doba korone

Kragujevčanin hemičar, doktor Vladimir Cvijanović, koji živi i radi u Švajcarskoj, dobitnik je nagrade “Nikola Tesla”, piše RTS. Zajedno sa sestrom radio je na novom leku protiv raka koji se uspešno primenjuje i kod nas, a za sledeću godinu najavljuje vakcinu „druge generacije“ za kovid 19.

Juče su dodeljena nacionalna priznanja uglednim ličnostima iz dijaspore i regiona, koje su u različitim oblastima doprinele promovisanju Srbije i jačanju veza matice i Srba u regionu i svetu. Nagradu „Nikola Tesla“ dobio je hemičar, doktor Vladimir Cvijanović, Srbin koji živi i radi u Švajcarskoj. Zajedno sa sestrom radio je na novom leku protiv raka koji se uspešno primenjuje i kod nas, a za sledeću godinu najavljuje vakcinu „druge generacije“ za kovid 19.

Skroman čovek i vrstan naučnik, tako ga opisuju oni koji ga poznaju. Vladimir Cvijanović je neko ko je učinio mnogo i za čovečanstvo, i za nauku, i za Srbiju. O tome svedoči njegov rad.

Nekadašnji juniorski reprezentativac Srbije u rukometu, sa svojih 19 godina je otišao iz rodnog Kragujevca, odmah nakon bombardovanja.

Školovanje je nastavio u Nemačkoj, a potom u Švajcarskoj, gde je kasnije išao da igra rukomet i tamo ostao.

Produžio je, kaže, porodičnu tradiciju – svi su rukometaši i hemičari. Ali on i njegova sestra Nataša posebno su doprineli čovečanstvu. Zajedno su radili na istraživanjima novog leka protiv raka.

Prva generacija tog leka je otkrivena od strane našeg profesora – Mihaela Hola, on je otkrio enzim koji se zove em-tor, a drugi jedan naš profesor iz Bazela Matijas Vivan, zajedno sa profesorom Lu Kantlijem sa Harvarda, je otkrio enzim pjetrikej. Prvi lek iz te oblasti se zove afinitor ili everolimus, za hemičare – metilisani rapamicin„, rekao je za RTS Cvijanović. 

Taj lek je na tržištu od 2010. a u Srbiji od 2012. godine i koristi se uspešno za pet različitih vrsta kancera. Tu nije kraj.

Onda smo Nataša i ja radili na drugoj generaciji tok leka, koji je još efikasniji i koji je i danas na kliničkim istraživanjima„, rekao je Cvijanović i objasnio je da je reč o leku koji prodire u mozak, te će moći da pomogne ljudima koji imaju rak mozga ili limfome.

Kliničke studije o ovom leku pokreću se u Srbiji, u saradnji sa direktorkom Instituta za onkologiju i radiologiju Danicom Grujičić.

Antikovid vakcina „druge generacije“ 

Takođe, ovaj naučnik radi i na vakcini „druge generacije“ protiv kovida 19, takozvanoj raketnoj vakcini, čija bi klinička ispitivanja trebalo da budu sprovedena u Švajcarskoj i Srbiji, već sledeće godine.

Vakcina ‘druge generacije’ je ustvari pravi virus korone ali u oslabljenom obliku. Postoje dva načina – jedan koji mi koristimo je da smo izbacili proteine sa kojima se virus reproducira u telu. I kad on nema te proteine, on može da u ćeliju, da je zarazi, ali ne može da izađe. Ali čim je ušao u ćeliju onda se stvaraju takozvane „te“ ćelije ubice i to je važno da imate jaku vakcinu koja može nekoliko godina da vas štiti„, rekao je za RTS Cvijanović.

Ta vakcina će se, najverovatnije, davati kroz pumpicu – neće biti uboda u mišić, već će se koristiti kao kapi za nos.

Uveren je da će to sledeće godine biti završeno.

Mi jako verujemo u tu vakcinu, ja sam obećao svojoj porodici da ću biti prvi koji će da je uzme. Verujem u našu nauku, verujem u naše naučnike, verujem u svoju sestru koja vodi sve te studije. Tako da imamo mnogo jak internacionalni tim – sa najboljim švajcarskim ekspertima, ali sa srpskim pilotima„, ističe dr Cvijanović.

Ponosan je na nacionalno priznanje, nagradu „Nikola Tesla“ koju su mu dodelili Ministarstvo spoljnih poslova i Uprava za dijasporu.

To mi je jako bitno, mi smo osvojili skoro sve švajcarske nagrade, i ekonomske, i naučne, i medicinske, ali ovo je prva nagrada Srbije i to je jedan jako lep gest, priznanje koje nagrađuje naš mukotrpni rad. Ogromno odricanje imamo svi u firmi i veoma respektujem to što je država uradila„, rekao je Cvijanović.

Posebno mu je drago zbog toga što nagrada nosi ime, kako kaže, naučnika svih naučnika.

Ja se ponosim time. Juče su mi čestitali i iz švajcarske vlade. I oni cene to, tako da mi šaljemo jako lepu sliku o Srbiji, pokazujemo kako imamo prave vrednosti, kako cenimo naučnike i to je velika stvar za našu zemlju„, poručio je Cvijanović. 

Izvor: RTS

Autor: InfoKG

https://www.infokg.rs/kragujevcani/kragujevcanin-iz-svajcarske-vladimir-cvijanovic-posle-leka-protiv-raka-napada-koronu.html

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.