Kragujevčanin na Oksfordu – Mateja Zdravković svestrani fizičar koji voli da putuje

Društvo Grad Istraživanje

Tokom školovanja dobijao je brojne nagrade iz fizike, hemije, matematike i drugih predmeta. Zbog toga se i odlučio da se bavi baš fizikom. Kragujevčani Mateja Zdravković trenutno je na trećoj godini studija fizike Oksfordu na Jesus koledžu.

Deo osnovne škole proveo je u „Svetozaru Markoviću”, pre nego što je u sedmom razredu prešao u Prvu kragujevačku gimnaziju.

– Najdraža uspomena iz tih dana je kako su me moji baba i deda uvek pratili u školu i mahali sa terase, pošto su živeli preko puta škole, seća se on.

U periodu kada je prešao u gimnaziju, krenuo je da širi svoje vidike putem dodatnih nastava.

– Profesorka fizike u Gimnaziji mi je pokazala lepotu tog predmeta i usmerila me da dalje proučavam nauku, na čemu sam i dan danas vrlo zahvalan, ne zaboravlja Mateja. 

Oxford University Sustainable Business & Entrepreneurship Society, jedno od mojih udruženja gde je Mateja (centar, plavo odelo) na formalnoj večeri na St John’s College-u

Završio je sedmi i osmi razred u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u specijalizovanom matematičkom odeljenju kao đak generacije. Nakon toga prelazi u mentorsko odeljenje u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, gde završava prve dve godine srednje, i dobija HMC stipendiju da nastavim školovanje u Strathallan School u Škotskoj.

– Po završetku srednje škole sam dobio stipedniju Profesor Njegoš B. Šolak od SBB fondacije uz koju sam krenuo na Oksford na Jesus koledž, gde sam trenutno u trećoj godini studija fizike. Oblast nauke je moja specijalnost, zbog koje sam i dobio stipendiju, kaže on.

Tokom školovanja dobijao je brojne nagrade iz fizike, hemije, matematike i drugih predmeta. Zbog toga se i odlučio da se bavi baš fizikom.

– Upravo je ona zajednička nauka za sve oblasti mog interesovanja, objašnjava Mateja koji je prošle godine dobio Marion Bradley nagradu za istraživački rad „Umetnost fraktala”, u kojem je proučavao povezanost umetnosti i nauke, upotrebu fraktalnih struktura u tehnologiji, kao i potencijalnu upotrebu i generisanje kvantnih fraktalnih šara.

Proslava povodom završetka druge godine gde Mateju po oksfordskoj tradiciji prijatelji prekrivaju bojama i konfetama, nakon čega ja obavezan skok u reku

Kvantna mehanika je bila jedan od njegovih omiljenih predmeta i uvela ga je u oblast kvantnih informacija kojoj se posvetio i želi da nastavi da je proučava i u budućnosti. 

– U Kragujevac dolazim skoro svaki raspust, otprilike tri puta godišnje. Svaki put se podjednako radujem dolasku i prilici da se ispričam sa svojom porodicom. Koliko god se mi često čujemo telefonom, najlepši su ti trenuci kada i brat i ja sednemo sa roditeljima i  pričamo o svim doživljajima i iskustvima, smejući se do suza. Upravo sada se približava Uskršnji raspust, stoga planiram sledeći dolazak u Kragujevac i uveliko pravim spisak sve hrane koje sam se uželeo!, „priznaje” Mateja.

Mateja i Vanja u Edinburgu pre dva meseca

Kada je ovde, kod kuće voli da šeta ili trči po Šumaricama.

– Najveći deo svog vremena provodim šetajući se od babe do kume, pa nazd do kuće, ne bih li sitgao da se sa svima lepo ispričam. To me najviše i raduje na pomisao Kragujevca, upravo ta gužva koja nastaje kada u malom vremenskom intervalu ja zacrtam da se vidim sa svim ljudima koje dugo nisam video, kaže naš sagovornik.

Kako kaže, bilo mu je vrlo lako da se još kao mlad prilagodi na novu sredinu, jer uživa u upoznavanju novih ljudi i njihovih kultura.

– Kada skupim sve utiske iz proteklih pet godina, ima bezbroj prelepih uspomena i izuzetno sam zahvalan na svim prilikama koje su mi pružene. Imao sam neverovatnu sreću da živim i u Škotskoj i u Engleskoj i istražujem njihovu istoriju i lepotu. Celo moje iskustvo u inostranstvu je ulepšano činjenicom da je i moj mlađi brat Vanja dobio istu stipendiju za Škotsku i da je upravo primljen na Oksford za inženjerstvo, stoga mogu da delim sva lepa iskustva sa njim, ističe on srećan što su i brat i on zajedno na jednom od najprestižnijih univerziteta na svetu, iskren je Mateja.

Istraživanje i provod na skrivenoj plaži u Portugalu

Normalno, drago mu je da je proteklih par godina i njegov brat sa njim u Britaniji i što mogu često da se viđaju.

– Vanja sada završava srednju školu i u oktobru kreće da studira inženjerstvo na Oksfordu. Kad god imam slobodan vikend volim da odem do Škotske i isto tako kad on ima raspust pa dođe kod mene, te avanture su često najlepši trenuci i uspomene. Sama pomisao na to da ćemo od oktobra da budemo na istom univerzitetu me ispunjava velikom srećom i ponosom, sada još samo roditelji da nam se pridruže, navodi on.

Srednja škola i univerzitet su ga okružili ljudima sa svih strana sveta, i to je nešto što je obogatilo njegova iskustva i na čemu je vrlo zahvalan.

– Svaki raspust, nekada i kada nije, sa prijateljima idem na putovanje da istražujemo i prirodu i kulturu njihovih država. Prva sledeća stanica, po završetku ovog dela godine, je Ženeva nakon čega idemo na planinarenje na Alpe. Godina je tek počela, ali već planiram da hladne mesece što nas čekaju provedem u Brazilu gde mi živi cimerka i da istražujem sve što me tamo čeka, kaže Mateja.

Sa drugom u Sarajevu prošlog leta

Ali, uvek izdvaja jedan grad koji ga je fascinirao.

– Mesto koje me oduševilo i gde svaki put sve više uživam u čarima koje nudi je Edinburg, naravno i ostatak Škotske. Priroda, stara arhitektura i brojne uspomene iz srednjoškolskih dana čine ovo mesto apsolutno magičnim. Jedna od tih uspomena je kada je moja porodica po prvi put došla u Škotsku radi moje mature i kad sam imao priliku da ih vodim ulicama i parkovima Edinburga, čini da se u ovom mestu ja osećam kao kod kuće, otvoreno priča on.

Ali, opet kako podvlači, ne zaboravlja ni rodni grad.

– Kragujevac i Srbija imaju posebno mesto u mom životu, jer su mi upravo oni pružili osnovno znanje i temelj na kojem ja sada gradim svoj život. Pored toga, tu su i moji roditelji i rodbina, a, i kučići, smeje se on.

Zato svaki put kada se u njega vrati podjednako mu je drago „što je tu”.

– I jedna i druga zemlja imaju svoje čari koje treba istražiti, zato ne mogu da kažem koja je bolja. Svakako čovek treba što više da proputuje i upozna sa raznim stranama sveta da bi pravilno oformio svoje stavove i razvio svoje potencijale, zaključuje ovaj mladi naučnik.

Na kampovanju sa drugaricom i bratom u Durdle Door, nacionalnom parku u Dorsetu, Engleskoj juna 2021. godine

Kao i mnogi njegovi nadareni vršnajci u daljem profesionalnom razvoju ne vidi Kragujevac i Srbiju na svom putu, barem ne još uvek.

– Sektori koji mene interesuju nisu još uvek dovoljno razvijeni i ne nude dosta prilika za razvoj. Upravo to me motiviše da radim više i tražim znanje na drugim mestima, ne bih li bio u stanju da se vratim, aktiviram ta polja i pomognem u stvaranju prilika za nove generacije. Moje iskustvo mi je pokazalo koliko je Srbija, naročito Kragujevac, bogat talentovanom decom i nadam se da ću moći da budem deo podrške koja je svima potrebna ne bi li ostvarlili svoj pun potencijal, zaključuje on.

Mateja Zdravković sledeće godine završava svoj master, nakon čega planira da nastavi sa doktoratom iz oblasti teorije informacije. Pored studija i naučnih projekata, trenutno je predsednik brojnih društava na Oksfordu i bavi se projektima iz raznih oblasti, od ESG i ekološkog investiranja, NFT galerija u metaversu, primene tehnologije za prevođenje u consultingu.

A, u međuvremenu raspusti u Kragujevcu, obilasci Edinburga i Škotske, putovanja i druženja sa bratom.

Piše: Ljubica Mišić
Foto: Privatna arhiva
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.