Kragujevčanka treći put obolela od korone?

Doba korone Društvo

Kragujevčanka Sandra Filipović (38), po treći put se razbolela od korona virusa, pišu Večernje novosti. Tekst prenosimo u celosti.

Naime, u novembru protekle godine obolela je od kovida 19 prvi put, onda je ponovo bila pozitivna u februaru. U junu je dobila obe doze vakcine, a pre nedelju dana PCR test je još jednom pokazao pozitivan rezultat.

  • Ne znam šta da radim, skoro sve vreme sam zatvorena – kaže nam Sandra Filipović. – Ostala sam bez posla kada sam prvi put obolela, nisam bila zaposlena za stalno. Od tada ne mogu ni da tražim posao, niti da izađem iz začaranog kruga, kaže Sandra.

U Kliničkom centru Kragujevac kažu da je ovo jedinstven slučaj. Lekari pretpostavljaju da je Sandri veoma slab imunitet i da je najverovatnije od novembra sve vreme pozitivna.

  • Niko mi nije rekao da mi je imunitet slab. Pre kovida nisam bolovala od teških bolesti. Niti sam operisana, niti sam se lečila, kaže naša sagovornica.

Sandra tvrdi da joj nisu rađeni kontrolni testovi, iako je reč o svojevrsnom fenomenu. Niko je nije pozvao ni da uradi dodatne analize.

  • Tražila sam da se testiram posle dve nedelje, ali mi je rečeno da nema potrebe. Lekari su iznenađeni što posle svega nemam antitela. Ne umeju to da objasne, a neće da me pošalju na dodatna ispitivanja. Kao da ih to ne zanima. Nijednom nisam imala teške simptome, ali svaki put sve vreme moram da budem u kući. Ne znam kako da se ponašam., kazala je Sandra.

Sandrina ćerka je ranije preležala koronu, dok se Sandrin suprug, iako je svakodnevno sa njima, nije zarazio.

  • Najteže mi je što ne mogu da vidim majku. Ona je dijabetičar, boluje od raka i ne smem da rizikujem da je zarazim. Znam da moram da joj pomognem, a ne mogu, govori nam Sandra.

Primer ove Kragujevčanke nije usamljen. U svetu je zabeleženo još nekoliko sličnih slučajeva ponovne infekcije. Australijski reporter Ričard Vilkins je bio među onima koji su takođe imali fluktuirajuće rezultate testa. On je na instagram-profilu podelio slične informacije, te da je više od tri puta bio pozitivan iako nije imao nikakve simptome.

VAŽAN NAČIN UZIMANJA UZORKA

Uprkos višestrukim izveštajima o mogućnosti ponovne infekcije, neki stručnjaci su sumnjičavi da je tako nešto uopšte moguće. Iako ne isključuju mogućnost ponovne infekcije, smatraju da je važan način kako se rade testovi, jer je moguće uzeti trajni virusni materijal iz ćelija, čak i nakon što je virus ubijen.

autor: Večernje novosti / foto: UKCK
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.