Energetika Kragujevac

Kragujevcu 18 miliona evra za čistiji vazduh

Društvo

  • Kragujevac, četvrti po veličini grad u Srbiji, napraviće veliki pomak u energetskoj tranziciji i napuštanju uglja, zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 18 miliona evra za dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja, saopštila je danas beogradska kancelarija Evropske banke za obnovu i razvij (EBRD).

Kreditom EBRD biće finansirana demontaža kotlova na ugalj u gradskom sistemu daljinskog grejanja, ugradnja novih kotlova na prirodni gas i sanacija otvorene deponije pepela.

U saopštenju se navodi da će EBRD finansirati i tehničku podršku koja će biti obezbeđena za preduzeće za daljinsko grejanje kako bi se nastavila dalja dekarbonizacija sistema i uvođenje obnovljivih izvora energije.

U koordinaciji sa Evropskom unijom, EBRD će takođe pomoći Srbiji u pripremi nacionalnog energetskog i klimatskog plana.

Planom će biti definisati ciljevi za smanjenje emisije ugljendioksida, povećanje energetske efikasnosti i povećanje udela obnovljivih izvora energije do 2030. godine.

Gradski sistem daljinskog grejanja jedan je od glavnih izvora zagađenja vazduha u Kragujevcu, a neefikasni i zastareli kotlovi na ugalj nalaze se u blizini centra grada i nanose ozbiljnu štetu životnoj sredini.

Kredit EBRD pomoći će da se u potpunosti eliminiše ugalj iz kragujevačkog sistema daljinskog grejanja zamenom kotlova za ugalj novim kotlovima na prirodni gas koji su u skladu sa EU standardima i sanacijom deponije za odlaganja pepela.

Očekuje se da će ovo imati ogromne koristi za životnu sredinu, uključujući smanjenje emisije ugljendioksida u sistemu grejanja za 66 procenata, sumpor dioksida za 100 procenata, azotnog oksida za 89 procenata i PM za 100 procenata, uz uštedu vode od 55 procenata.

U saopštenju se podseće da je EBRD vodeći institucionalni investitor u Srbiji i do danas je banka uložila više od 6,6 milijardi evra u 286 projekata u zemlji.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.