KULTURNA SARADNJA SA KUBOM

Grad Kultura

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić priredio je prijem za ambasadora Kube Nj.E. Gustava Tristu del Toda. Na prijemu je, između ostalog, bilo reči o dosadašnjoj saradnji i dugogodišnjem prijateljstvu dve zemlje, koje su nedavno obeležile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Veze između naših naroda sežu do davnih vremena i povezuje nas mnogo toga. Zadovoljstvo je upoznati grad tako bogate istorije, kulture i tradicije. U razgovoru sa gradonačelnikom saznao sam o industrijskom razvoju i potencijalima grada, a razmatrali smo moguću saradnju u oblasti kulture, rekao je ambasador Kube, Gustavo Trista del Todo. Drago mi je da je u Kragujevcu otvorena izložba koja je posvećena heroju kubanske revolucije Če Gevari.

Gradonačelnik Radomir Nikolić podsetio je da je Kragujevac uvek otvoren za uspostavljanje međunarodne saradnje, i da je kultura polazna tačka koja vezuje države i ljude. Mi želimo da predstavimo Kragujevac svetu i da predstavimo svet građanima Kragujevca. Planiramo da organizujemo Dane Kube u Kragujevcu naredne godine, i na taj način približimo kubansku kulturu, muziku i ples, da uključimo naše maturante i studente španskog jezika.

Kuba jeste daleko i nije jednostavno napraviti intenzivniju saradnju, ali verujem da će je naše dve države ostvariti u oblasti medicine, a to je prilika i da grad Kragujevac kroz institucije zdravstva uđe u te programe, kazao je Radomir Nikolić.

Ambasador Kube u Srbiji posetio je i Spomen muzej “21. oktobar“ i izložbu “Če u Kragujevcu“ autora Marka Terzića. Izložba je umetničko – istorijski osvrt na dan koji je Če Gevara proveo u Kragujevcu 1959. godine.

Posle posete muzeju, ambasador del Todo položiо је cveće kraj Spomenika streljanim đacima u Spomen parku Šumarice.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.