KUPOVINA VREMENA I FINGIRANJE PRAVNE DRŽAVE

Komentar

Uprkos učestalim i žestokom javnim kritikama i optužbama za navodne zloupotrebe i mahinacije na Univerzitetu u Kragujevcu, aktuelni rektor tog univerziteta dr Nebojša Arsenijević, redovni profesor kragujevačkog  Fakulteta medicinskih nauka, inače, ponovo je,prekjuče, izabran na rektorsku funkciju, na kojoj bi trebalo da bude u narednom trogodišnjem mandatnom periodu, koji počinje 1. septembra.

Za bolje poznavaoce (ne)prilika na  Univerzitetu u Kragujevcu, ali i aktuelnog stanja u domaćem visokom i ostalom školstvu, te situacije u državi, ponovni izbor Nebojše Arsenijevića za rektora ne predstavlja nikakvo iznenadjenje.Naprotiv,  savim je bilo očekivano da će Savet Univerziteta da izabere Arsenijevića za  rektora, kao što se prošle nedelje znalo da će univeritetski Senat da verifukuje njegovu  kandidaturu.

Znalo se, takodje, i da će većina fakulteta kragujevačkog Univerziteta da podrži Arsenijevićevu kandidaturu za novi rektorski mandat, kao što se u kragujevačkoj akademskoj zajednici osnovano pretpostavljalo i da Arsenijević neće da podnese ostavku na tu funkciju, nakon što se kampanja koja se protiv njega u medijima vodi već duže od godinu dana, u poslednjih nekoliko nedelja pretvorila u pravu hajku.

Ali, da li će  Nebojša Arsenijević, 1. septembra, kada mu, ponovimo, počinje novi mandat na čelu Univerziteta u Kragujevcu, opet na zasedne u rektorsku fotelju? Već sada je jasno, da neće. Ministar prosvete Mladen Šarčević nedavno je, naime, izjavio da se početkom maja stiču uslovi za smenu Arsenijevića sa mesta  rektora, a zbog nepravilnosti koje je., prema njegovim  rečima, inspekcija tog ministarstva utvrdila na kragujevačkom Univerzitetu, odnosno na ovdašnjem Fakultetu medicinskih nauka. Medju tim utvrdjenim nepravilnostima je i ona koja se odnosi na doktorat Arsenijevićevog sina, Alelsandra, koji je doktorske studije upisao pre okončanja osnovnih, i koju ministar Šarčević najčešće koristi kad govori o “gnusnom” kragujevačkom r ektoru.

Čemu, onda, sav ovaj circus u Kragujevcu  sa reizborom Nebojše Arsenijevića  na mesto  rektora, u kojem svojim (ne)činjenjem učestvuje i Ministarsvo prosvete, sa sve ministrom Šarčevićem  koji, navodno, poštujući zakon i autonomiju univerziteta ne preduzimaju ništa da se situacija na Univerzitetu u Kragujevcu, ukoliko nepravilnosti i nezakonitosti  ima, odnosno ako se, u konkretnom slučaju, protiv rektora Univerziteta u Kragujevcu ne vodi kampanja iza koje stoji Srpska napredna stranka i(li) njegovi lični protivnici u koje on sam ubraja i ministarku u Vladi Srbije Slavicu Đukić Dejanović.

Aktuelni cirkus na kragujevačkom Univer zitetu odgovara, izgleda,  i jednoj i drugoj suprostavljenoj strani. Reizabarani  rektor Arsenijević i njegovi poslušnici u Savetu i  Senatu Univerziteta, te u dekanatima većine fakulteta kragujevačkog Univerziteta, odugovlače i kupuju vreme, terajući, pritom, inat prosvetnim vlastima i državi koja ništa ne preduzima kad su ništa manje nepravilnosti na drugim domaćim univerzitetima u pitanju, medju kojima je, primerice, i sporni doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog na beogradskom Fakultetu organizacionih nauka.

Ministarstvo prosvete i ministar Šarčević, s druge strane, na slučaju rektora Arsenijevića demonstriraju poštovanje zakona i postojanje pravne države, nastojeći da pred javnošću zabašure nečinjenje i nerad, odnosno odgovornost za sve nezavidnije stanje u celokupnom obrazovnom sistemu.

Zoran Radovanović

autor je novinar lista Danas

 

 

 

 

.

 

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.