Kvaka 23: Blizu tačke bez povratka (VIDEO)

Društvo

Ako se oko najvećeg bezbednosnog problema u Evropi i pitanju sankcija Rusiji ne slažemo sa EU, ne možemo ni da nastavimo put prema članstvu u Uniji, ocenio je u intervjuu FoNetu član Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak i objasnio da Beograd od nedavnog samita u Briselu zato ništa i nije mogao da očekuje.

Srbija zaista nema čime da bude nezadovoljna, objasnio je on u serijalu Kvaka 23 i obrazložio da su posle 24.februara i ruske invazije na Ukrajinu sankcije postale uslov broj 1 sa kojim se jedino Srbija ni minimalno nije usaglaslila.

Kako je ukazao u razgovoru sa Zoranom Sekulićem, vlast realno nikada i nije bila iskrena da zaista želi da Srbija uđe u članstvo EU, „jer da jeste, stvari bi se radile drugačije“. 

  • Upitan da li je EU iskrena kada govori da je Zapadnom Balkanu mesto u članstvu Unije, on je odgovorio da to zavisi od države do države, ali je istakao da EU, pogotovo sada u uslovima rata u Ukrajini, jeste u interesu da region privuče prema sebi i da sve države koje to mogu postanu članice.

To jeste njihov interes iz prostog razloga što sada prelazimo na drugi nivo „takmičenja“, a to je  geopolitika, objasnio je on, ali je upozorio da je EU na samitu sa liderima Zapadnog Balkana otvorila vakuum.

To je velika greška koju će EU morati da ispravi, jer će, u suprotnom, posledice plaćati region, ali i sama Unija, jer ne možete ostaviti Zapadni Balkan na vetrometini i misliti da to neka treća strana neće iskoristiti, naglasio je Međak.

  • Na pitanje da li to znači da Vladimir Putin može biti zadovoljan ishodom sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana, on je uzvratio da ruski predsednik može da  bude prilično zadovoljan, jer je dobio poklon kojem se nije nadao.

Međak je u nastavku obrazložio da Srbija neće moći da uđe ni u najavljenu Evropsku političku zajednicu ako ne bude uvela sankcije Rusiji, zato što će se u toj zajednici, pre svega, razgovarati  o  zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici država koje su saveznici sa EU. 

S druge strane, on ne veruje ni u najave da će Srbija u periodu do kraja godine ubrzati proces evropskih integracija, ali je svestan da ih se vlast neće ni odreći sve „dok neko iz EU decidno ne bude rekao – vi ste završili“.

„Srećom nesrećnih okolnosti mi smo geografski zapadno od te gvozdene zavese, ali ne možemo da ostanemo na toj poziciji a da laviramo levo i desno“, poručio je Međak.

  • Upitan da li je Srbija zakasnila sa uvođenjem sankcija Rusiji, on je odgovorio potvrdno i konstatovao da je šteta već napravljena.

„Da li smo prešli tačku bez povratka? Mislim da još nismo, ali idemo ka njoj. Što se sukob u Ukrajini bude više bližio kraju, to je bliža tačka bez povratka“, ukazao je Međak.

  • Na direktno pitanje o tome kakvim će posledicama Srbija biti izložena ukoliko ne bude uvela sankcije Rusiji, on je uzvratio da će za početak ispasti iz procesa evropskih integracija i biti stavljena na klupu za rezervne igrače.

,,Naša ocena u ispunjavanju političkih kriterijuma danas je 2,2 na skali od 1 do 5, a tolika je bila i 2015.godine. Znači, mi se od 2015. do 2021. nismo pomerili od dvojke, a potrebna nam je minimum neka četvorka „da bi nas neko smatrao kredibilnom zemljom koja može da uđe u EU“, predočio je Međak. 

Prema njegovim rečima, da smo odradili naš deo posla, onda bismo, kao Makedonci i Albanci, mogli da kažemo „da imamo tu moralnu prednost, ali je nemamo, već samo može da nam se izvuče dosije šta sve nismo uradili“. 

Kada smo počeli pregovore 2014.godine, naš najveći problem je bilo Kosovo. U međuvremenu su na lestvici problema iskočili vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala, korupcija, a sada i Rusija. Znači, mi ne da ne skidamo tačke sa dnevnog reda u pregovorima, već ubacujemo nove, konstatovao je Međak.

Izvor: FoNet

Fotografija: Milica Vučković, FoNet

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.