Kvaka 23: Izborna prekretnica (VIDEO)

Društvo Izbori 2022 Politika Video
  • Mislim da će 3. aprila opozicija morati da bude spremna da brani rezultat na izborima, jer nema nikakve dileme da će režim krasti, nezavisno od toga da li će pobediti ili izgubiti, izjavio je u intervjuu FoNetu profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić.
  • To uvek rade, jednostavno to je nešto što je u njihovom habitusu, u njihovoj prirodi. Uhvatili smo ih 2016, 2017, na svim izborima da su krali, ocenio je on i konstatovao da je na nedavnom referendumu to bilo „prestrašno“.
  • Čak i u varijanti u kojoj je jasno da opozicija nije pobedila na izborima, ona mora braniti rezultat, jer će na kraju dana taj rezutat u brojanju mnogo lošiji nego onaj koji je bio u osam uveče kada je poslednji građanin stavio glasački listić u kutiju, ukazao je Pajtić.

Upitan na čemu zasniva optimizam da će opozicija pobediti u Beogradu, on je podsetio da glavni grad, po prirodi stvari, više inklinira opoziciji nego velika većina sredina u Srbiji. 

Beograd je grad u kojem svi sve znaju i tu medijska blokada ne pomaže mnogo. Zato sve okolnosti upućuju na to da opozicija ima ozbiljnu šansu u Beogradu. Da li će je iskoristiti, to zaista zavisi od opozicije koja mora demonstrirati jedinstvo, rekao je Pajtić.

Prema njegovom tumačenju, gubitak glavnog grada kod svih autokratskih režima zakonomerno dovodi do pada tog režima i otuda strah vlasti, koji je posledica i toga što i Vučić i njegovo okruženje znaju šta su sve radili i kakve su sve tragove ostavili za sobom.

Pajtić smatra da je ovo prvi put posle mnogo godina da SNS ne može sa sigurnošću da računa da će pobeđivati u svakoj mesnoj zajednici, „kao što je to bio slučaj godinama unazad, jer su koristili kombinaciju nasilja, medijskog monopola i kupovine glasova“. 

On, medjutim, nije siguran da će SNS izgubiti predsedničke i parlamentarne izbore i takva očekivanja naziva optimističkim, ali misi da bi bilo važno da dodje do drugog kruga predsedničkih izbora, za šta je potrebno i što više kandidata na desnom delu političke scene. 

  • Videćemo, konačno, ko je opozicija i po tome koje će liste imati predsedničke kandidate, a koje neće, već će „svoje“ glasove prepustiti Vučiću, kojem nikako ne odgovara drugi krug izbora za predsednika, naglasio je Pajtić.ž
Fotografija: Milica Vučković, FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.