Kvaka 23: Laži u službi politike (VIDEO)

Doba korone Društvo Video

Podaci o broju preminulih od kovida smanjivani su još na nivou bolnica, ali to nisu radili lekari, već direktori, tvrdi novinarka nedeljnika NIN Sandra Petrušić, dok glavni i odgovorni urednik BIRN Milorad Ivanović kaže da je dokazano da su podaci o broju preminulih i inficiranih namerno smanjivani zbog straha da će ljudi burno reagovati.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet poručio da bi tužilaštvo trebalo da odgovori ko je to naredio, zbog čega i kakve su posledice, napominjući da to nije tema ni za kakve radne grupe.

Posebno ne grupe formirane iz nekih političkih razloga, poput one čije je rezultate 30. juna saopštio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, objasnio je Ivanović u razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza.

Prema njegovoj oceni, „u toj grupi su svi oni koji su znali da se brojevi smanjuju i da se manipuliše, pa je zaista previše naivno očekivati da oni koji su manipulisali podacima sada kažu – hej, ipak smo mi to muljali prošle godine“.

Skrivanje podataka o broju preminulih od kovida bilo je u funkciji politike i predstavljanja Srbije „kao najbolje na svetu“, ali je jasno da su podaci o smrtnosti ispod jednog procenta lažni, što su „sada i priznali“, izjavila je u intervjuu FoNetu epidemiolog dr Verica Ilić i upozorila na novi talas pandemije, na jesen ili ranije.

Foto: FoNet/Milica Vučković; Božana Pavlica
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.