Kvaka 23: Na početku 19 veka (VIDEO)

Društvo Video
  • Srbija je danas već izolovana i polako, ali sigurno, počinje da oseća posledice toga što je odlučila da bude jedini izuzetak na evropskom kontinentu u odnosu prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, izjavio je u intervjuu FoNetu profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Svetislav Kostić.
  • Videćemo koliko će trajati strpljenje Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država, ali je očiigledno da neke stvari više neće biti tolerisane, ocenio je on u serijalu Kvaka 23 i predvideo da su posledice neminovne, „samo je pitanje štete koju ćemo pretrpeti“.
  • Postavlja se pitanje šta je to što mi podržavamo kada je Rusija u pitanju? Agresiju na jednu suverenu zemlju koja se ni po čemu ne razlikuje od onoga što smo mi preživeli 1999. godine? Ako je to bila nepravda, onda je i ovo što Rusija radi nepravda, naglasio je Kostić.

Kako je objasnio u razgovoru sa Zoranom Sekulićem, on ne vidi kakva je radost u tome da „mi seirimo nad nesrećom ukrajinskog naroda“ samo zato što su neki nama činili nepravdu.

Upitan zašto Srbija, kao i u vreme pada Berlinskog zida, ponovo ne primećuje tektonske promene u Evropi i svetu i da li će opet zakasniti za istorijom, Kostić je ukazao na užasno nemoralan odnos onih koji dobijaju prostor u javnom životu prema društvenim i nacionalnim pitanjima.

Prema njegovom viđenju, na delu je uporno sluđivanje naroda kome se, umesto budućnosti, nudi prošlost, koji se ubeđuje da ceo svet nama treba da se izvini, pa kad nam se izvini, onda ćemo mi da razmislimo da li hoćemo da budemo njegov deo ili ne.

Upitan zašto je Srbiji toliko teško da se uskladi sa spoljnom politikom EU, on je uzvratio ocenom da Srbija nema spoljnu politiku, već da ima politiku koja je vezana za to kako očuvati neprikosnovenu vlast jednog čoveka. 

  • Kada imate neprekidno bombardovanje društva povređenog traumama iz devedesetih potpuno nerazumnom rusofilijom, koja odbija da sagleda realnost, onda javno mnjenje  teško može da proguta to da Srbija sada odjednom menja kurs u odnosu prema Rusiji, obrazložio je Kostić. 
Fotografija: Milica Vučković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.