Kvaka 23: Reset ili propast (VIDEO)

Politika Video
  • Potpisivanje sporazuma ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije nije bio kvalitetan potez za Beograd, niti je za to sada bio dobar trenutak, iako je njegov značaj nikakav, izuzev medijskog, izjavio je u intervjuu FoNetu novinar Milivoje Mihajlović, koji je uveren da će od ishoda.rata u Ukrajini zavisiti i rešenje problema Kosova i Metohije.

Kako je ocenio u serijalu Kvaka 23, sporazum o konsultacijama dva ministarstva je i potpisan zbog toga da bi se publici u Srbiji pokazalo da vlast nije pokidala veze sa Rusijom i da se na neki način i dalje drži ta linija između Beograda i Moskve.

S druge strane, taj postupak je izazvao lavinu reakcija sa Zapada, koji to knjiži kao pogrešan potez Srbije, rekao je Mihajlović u razgovoru sa Zoranom Sekulićem i primetio da je to još jedna tačka pritiska da Beograd što pre sankcijama reaguje prema Ruskoj Federaciji.

  • Ne znam zbog čega se vlast dovela u takvu situaciju, verovatno zbog planova da se na proleće održe neki novi izbori, ali ova vrsta poteza, kako je ilustrovao, jeste stavljanje lopte na penal Zapadu da šutira na naš gol.

Taj sporazum, međutim, gura u senku aneksija delova Ukrajine, protumačio je on i dodao da je Srbija sada na margini, kap u moru velikih svetskih vesti i geopolitičkih igara, što su verovatno i imali na umu oni koji su doneli odluku da se sada potpiše sporazum sa Rusijom.

Upitan da li će Srbija, ipak, uvesti sankcije Rusiji, on je odgovorio da ne zna da li će Beograd izdržati pritiske sa Zapada, ali je upozorio da bi sankcije Moskvi proizvele ozbiljne posledice po energetski sektor i stabilnost u Srbiji. 

  • Ne znam koliko je Vlada spremna da izdrži taj pritisak ili koliko je spremna da se mu se povinuje, ali šta god da uradi, ceh će platiti građani Srbije, predvideo je Mihajlović i ocenio da kupovina vremena sužava manevarski prostor, jer će na kraju vlast morati da se odluči „ili tamo ili tamo“.
  • Pitanje je na koji način ćemo se iz ove situacije izvući, mislim da će nas dešavanja u Ukrajini i na globalnom planu na neki način spasiti od nekakve kataklizme kada je u pitanju pritisak jedne ili druge strane, procenio je Mihajlović.
Fotografije: Milica Vučković, FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.