Lakše do nove lične karte

Društvo

Za građane koji izgube ličnu kartu, od juče je olakšana procedura za vađenje nove.

Skupštinski odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je predlog Vlade o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, kojima se pojednostavljuje i pojeftinjuje procedura za građane koji izgube taj dokument, a olakšano je postupanje i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Do sada su građani, kada izgube ličnu kartu, to morali da oglašavaju u Službenom glasniku, za šta je bilo neophodno platiti taksu, a ubuduće će biti dovoljno da se to uradi posredstvom MUP-ovog internet portala.

  • Time će evidencija o izgubljenim ličnim kartama biti na jednom mestu i ti podaci neće morati da se traže od Službenog glasnika. Jednostavnije je za nas, a lakše za građane, objasnio je sekretar MUP-a, Zoran Lazić.

Ministar finansija, Siniša Mali, objasnio je da je usvajanje ovog predloga deo programa „Stop birokratiji“ – da ne čekamo u redovima, da nema papira, da građani brže i jednostavnije ostvare svoja prava.

Mali je dodao da je druga izmena da se u čip biometrijske lične karte upisuje sertifikat za elektronski potpis, za identifikaciju na daljinu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.