Lazović i Jekić o neizglasavanju jedne odluke u Skupštini grada: Mali znak nepažnje, ili parlamentarna kriza (VIDEO)

Grad Politika

Odluka o Planu detaljne regulacije industrijske zone Samar danas u Skupštini Kragujevca nije izglasana, jer je za nju glasalo 42 odbornika, a neophodna je većina od 44.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u gradskom parlamentu, Aleksandar Lazović kaže da je to možda „mali znak nepažnje odbornika koji su u tom trenutku bili u neposredno blizini skupštinske sale“. Poslovnik se, kaže Lazović, mora poštovati:

  • Pedsednik Skupštine je u skladu sa Poslovnikom doneo odluku da se ta tačka ne izglasa, nakon čega je opredeljena pauza, a nakon toga su svi odbornici bili u sali, tako da smo imali apsolutnu većinu, to znači 45 odbornika. U načelu, postoji čak širi konsenzus u pogledu zainteresovanosti svih odbornika da bude izglasana ta tačka dnevnog reda, pa čak i opozicije, tako da jedan od modela za prevazilaženje datog problema jeste i sednica po hitnom postupku gde su sve odbornićke grupe i iz redova vlasti i opozicije saglasne sa time, tako da će dati svoj glas i podršku za izglasavanje te tačke. Očekujemo da sednica po hitnom postupku bude zakazana najhitnije u skladu sa Poslovnikom o radu pošto postoje vremenski okviri koji diktiraju zakazivanje takve sednice, očekuje se najverovatnije sutra.

Za Dalibora Jekića, šefa odborničke grupe Stranke slobode i pravde to je „pokazatelj parlamentarne krize i činjenice da vlast u Kragujevcu jeste na staklenim nogama“:

  • Kad smo izvršili pritisak, vlast je prihvatila da sednica mora da se prekine i da ne može više da se glasa za tačku dnevnog reda, za koju se pokazalo da nema dovoljan broj glasova.

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.