Levačke novine: Najpopularnije destinacije u Levču

Društvo Milica

U susret prvomajskim praznicima, Levačke novine predstavljaju neke od najprimamljivijih lokacija za odmor i rekreaciju u Levču. Na 366 kvadratnih kilometara prirodnih lepota i rariteta, svako će naći svoj kutak sreće, mira i opuštanja.

Bobanova bara FOTO: SUZANA BOGDANOVIĆ

Bliži se 1. maj, a sa njim i idealna prilika da pronađete predah od svakodnevnog stresa i obaveza. Iskoristite odmor i isplanirajte uživanje  u netaknutoj prirodi opštine Rekovac, preporučuju Levačke novine

Levač je poznat po manastirima, a pokraj njih se nalazi idilična priroda ispresecana rečicama i potocima.  Tereni koji uz šume imaju debelu hladovinu idealni su za postavljanje šatora. I dok se u Raletinačkoj ili Kalenićkoj reci hladi piće, pored se okreće prase ili peče najukusniji roštilj.

Raletinac

Na šumovitim obroncima Kremenca, nedaleko od sela Velikih Pčelica i Ratkovića, nalazi se Raletinac posvećen Svetim Apostolima. Prema narodnoj tradiciji podignut je početkom 15. veka kao isposnica obližnjeg Denkovca. Pokraj manastira protiče reka, koja izletnicima u mesecima žege pruža odlično rashlađenje kako za telo tako i za piće. U ovaj kraj za 1. maj najviše dolaze izletnici iz okoline Rekovca i Kragujevca.

Kalenićki Prnjavor

Prolazeći kroz živopisan Levač, nikako ne smete zaobići manastir Kalenić, top destinaciju za izletnike za Levčane i meštane okolnih opština. Pokraj Kalenićke reke decenijama mlađe generacije uz logorsku vatru dočekuju uranak. Manastir Kalenić predstavlja najveću znamenitost Levča. Izgrađen je u 15. veku pod pokroviteljstvom protovestijara Bogdana. Najposećeniji je u vreme Levačkog sabora.

Preradovac

Manastir je podignut u 13. veku. Obnovljen je 1871. godine, od strane episkopa žičkog Janićija i bratstva manastira Kalenić. Najnovija njegova obnova, započeta je 1996. godine, za vreme Episkopa Save, a dovršena 2004. godine, kada je crkva freskopisana i osvećena, od strane Episkopa šumadijskog Jovana.

Bobanova bara

Bernard Ljubas, prijateljima poznatiji kao Boban, od potpuno nepristupačnog predela na tromeđi sela Siljevice, Komarana i Kruševice napravio je kod Rekovca pravi raj na zemlji. Kada je pre desetak godina na poklon dobio 22 ara u predelu zvanom Crvena zemlja, najpre je posekao trsku iz jezera, koje se od nje nije videlo, potom je doneo staru kolibu i napravio letnjikovac. Iz godine u godinu, ljudi iz cele Srbije dolaze u vreme prvomajskih praznika da sa društvom ili u krugu porodice provedu nekoliko sati u netaknutoj prirodi pitomog Levča.

Govor voda

Govor voda je izvor na brdu Grad (818m). Zanimljivost ovog izvora je u tome što se iz malene pukotine u steni čuje žubor vode, koja izbija na površinu nekoliko metara dalje. Zbog ovog žubora izvor je i dobio naziv „govor voda“. Najjednostavniji način da se dođe do ovog izvora je uz pomoć meštana iz okolnih sela Županjevca i Sibnice, a mnogi će biti raspoloženi da vas odvezu blizu izvora i vrate nazad u selo svojim traktorom. Po legendi, ova voda je isceliteljska, a posebno pomaže deci koja imaju problem sa govorom tj. mucanjem.

Dragovačko jezero

U živopisnom ambijentu gde se spajaju Ružin i potok Dubovac, između šuma Brestovačke i Livadske kose, leži ušuškano Dragovačko jezero. Godine 1961. je sagrađeno veštačko jezero vodene površine 1,2 hektara, dubine 9 metara, dužine 210 m. prosečne širine 60 m. Visina brane 18, a dužina 63 metara. Inače, preko leta jezero je pravi mamac za kupače, ribolovce, rekreativce i ljubitelje prirode.

Samar

Pogled sa najvišeg vrha Gledićkih planina, Samara (922m) je jedinstven. U daljini se vide dolina Gruže, Zapadne Morave i Kraljevo. Gledićke planine, na čijim obroncima se prostire Levač, pružaju se u pravcu Trstenika na jugu i Kragujevca na severu (dužinom od 35-40 km), zatim Rekovca na istoku i Gruže na zapadu. Prosečna širina Gledićkih planina iznosi oko 20 km i ove planine zauzimaju površinu od oko 800 km². Osim što ove planine zauzimaju veliko prostranstvo, one su, pored Rudnika, najviše u Šumadiji.

Pišu: Levačke novine
Fotografije: Suzana Bogdanović, Levačke novine
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.