Libanski Srbin Najef Halil u srpskoligašu “Zekasu ’75” iz Rače

Društvo Sport

Apsolutno je neobično da ekipu koja igra u Prvoj regionalnoj ligi – grupa “zapad”, i sada poznatiju kao Prva srpska liga, pojača košarkaš iz Libana. To se, upravo desilo Košarkaškom klubu “Zekas ’75” iz Rače, u čije je redove došao Najef Halil (28) doskorašnji igrač libanskog prvoligaša Bejruta, iz istoimenog glavnog grada ove bliskoistočne zemlje. Naravno, ima dvojno državljanstvo.

Ipak, kada se malo bolje upoznate sa razlozima ovog transfera, zaključujete da je to sasvim obično Naime, Najef Halil je sin Srpkinje Gordane i Libanca Bilala. Kaže da je pravi Srbin, naravno mnogo voli i Liban, i da mu je želja bila da živi u Srbiji. U ovom slučaju, novac nije presudio. On je, a ne klub, platio takozvani loc, odnosno 200 evra za igrača koji iz inostranog dolazi u srpski klub.

Najef Halil sa klupskim drugovima

Porodica Halil živela je u više država. Najef je kao šestogodišnjak košarku počeo da trenira u beogradskom Torlaku.

  • U Libanu sam prethodnih sedam godina igrao za Bejrut. Roditelji su mi u Libanu, a majka je volela da dođem u Srbiju i tu živim. To je bilo ostvarljivo jer radim IT poslove za jednu američku firmu i svejedno je gde boravim – kaže Najef, po struci ekonomista, koji se školovao u Holandiji i Libanu.

On kaže da ga najbliži, i rođaci i prijatelji zovu Nikola, kako je želela majka. Rođen je na Kipru, a otac je tamo gde se to administrativno rešava odlučio da se zove Najef, po dedi. Zato je on sada i Najef i Nikola.

  • Radiću iz Kragujevca, gde sam došao zbog druga, takođe košarkaša Aleksandra Marelje, sa kojim se i njegovom devojkom Majom najviše družim, objašnjava Najef.

On je već odigralo jednu oprijateljsku utakmicu i pokazalo se u najboljem svetlu. Igra plejmejkera, a kako je došao baš u klub iz Rače objašnjava:

  • Radim za američku firmu i moram da se prilagodim njihovom radnom vremenu i vremenskoj zoni, što je, uglavnom, noću. Za neki viši nivo igre bilo bi mi mnogo zahtevno, pa sam se, na predlog Aleksandrove devojke Maje i trenera Igora Todorovića, sa kojim sam individualno trenirao, opredelio za Zekas ’75 iz Rače. Očekujem da budemo odlično plasirani.

Najef kaže da se u Libanu igra dobra košarka. Na njegovom primeru se to i vidi.

  • U Libanu je poznat Dragan Raca, koji je i dobar prijatelj sa mojom porodicom. On je nekadašnji trener Bejruta i reprezentacije Libana. Marko Filipović je sada pomoćni trener reprezentacije Libana. Trener je bio i Vlada Vukoičić, igrao Džo Vukosavljević. Ima i mnogo američkih košarkaša – ističe, sada da kažemo, Nikola.

Kaže da mu je trenutno najvažnije da se prilagodi životu u Srbiji i novom klubu, za koji ocenjuje da ima dobre igrače i ekipu.

Fotografije: Aleksandar Đorđević
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.