Ljubisav Orbović traži razrešenje predsednika sindikata u Kragujevcu

Društvo

Veće Saveza samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK) danas je osudilo nameru predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisava Orbovića da raspusti najviši organ sindikata u Kragujevcu jer nije podržalo njegovu odluku da razreši Jugoslava Ristića sa mesta predsednika.

U saopštenju kragujevačkog sindikata se navodi da je Orbović predlog za raspuštanje Veća SSSK dostavio Predsedništvu SSSS.

„Formalni razlog je pronadjen u činjenici da članovi Veća SSSK nisu podržali odluku  Orbovića da razreši Ristića sa mesta predsednika SSSK i izaberu novog predsednika, jer po njegovoj oceni Ristić nije član sindikata“, navodi se u saopštenju sindikata u Kragujevcu.

Kako je objašnjeno, „apsurdnost ovakve tvrdnje Ljubisava Orbovića naišla je na zgražavanje svih članova Veća SSSK, posebno zato što je Jugoslav Ristić organizovao i predvodio najveće radničke proteste od početka 21. veka, što je ranije tvrdio Orbović, i značajno uticao na ostvarivanje radničkih prava u procesu privatizacije, trpeći ogromne pritiske“.

„Pravi razlozi su različiti vrednosni sistemi radničke borbe, koje zastupa Veće SSSK i Ljubisav Orbović. Postoje i drugi skriveni razlozi“, navodi se u saopštenju.

Veće SSSK je pozvalo članove Predsedništva i Veća SSSS da ne podrže ovaj predlog Orbovića, podsećajući da je Veće SSSK osnovano 1905. i da je svoj rad prekidalo samo kada je bio zabranjivan rad sindikata tokom svetskih ratova. 

„Sindikalisti Kragujevca neće ostaviti radnike Kragujevca bez zaštite, što bi se prestankom rada Veća SSSK dogodilo, niti priznati nelegitimne odluke“, istaknuto je saopštenju SSSK.

Tagovi:

2 komentara

  1. Svi za BEGRAD!!! On ce nekog da raspusta…. Sram ga bilo nista nije uradio za sindikat, sem sto se talio i sto mu je svaka vlat dobra… a ljudi koji se istinski bore za prava radnika oni su nepodobni… SRAMOTO LJUDSKA!!!

  2. Najbolji sindikalista od 5.oktobra.Predvodio najveće proteste širom Srbije za ostvarenje radnickih prava. Radnici u Kragujevcu obracaju mu se u krajnjoj instanci za pomoc. Nikoga nije odbio da primi, ne pitajuci ga dal je clan sindikata ili ne. Mnogima je pomogao. Mnoga preduzeca spasao od gasenja. Niko od tih dzabalebovica koji zajedno sa velikim bosom Orbovicem žele da ga smene i ne znaju šta je Sindikat i borba za radnička prava . To je glasača mašina, koju protivargumenti ne interesuju, oni ih j ne slušaju, a kamoli da o njima razmišljaju. Veliki bos rekao Jugoslav mora da se skloni i vi ćete to izglasali. Sram vas bilo. Nece vas veliki bos taksativno po ramenu zato što ste pomogli izvršenje posla koji mu je naloženo, sledeći ste vi , kome će jednom po jednom padati glave, ako pokušate drugačije da mislite. A i sto bi drugačije mislili, kad imate privilegija raznoraznih. A minimalna zarada je i dalje mizerna. Ta to se niste izborili. Važno je Da se 5 meseci bavite sa Jugom, dal je član sindikata ili nije i posle 20 god.aktivnim bavljenjem tim podlom i posle stotina preduzetih akcija u cilju zaštite radničkih prava. Vi ste svi gljive.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.