Lokalni obmudsman grada Kragujevca posetila SOS Dečije selo u Kraljevu

Društvo

Lokalni ombudsman grada Kragujevca Jelena Milivojević je sa saradnicima – zamenicom ombudsmana Snežanom Kalajanović i šefom stručne službe Ivanom Kovačevićem, obišla SOS Dečije selo u Kralјevu, sa cilјem da se Kancelarija lokalnog ombusdmana upozna sa uslovima u kojima žive deca u ovom smeštaju i u cilјu uspostavlјanja bliže saradnje u budućnosti, imajući u vidu da je od ove godine  SOS Dečije selo u Kralјevu prešlo u nadležnost Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu, koji je kao regionalni centar preuzeo praćenje i podršku hranitelјima koji u okviru SOS Dečijeg sela pružaju uslugu porodičnog smeštaja.

Predstavnici službe lokalnog ombudsmana su se prilikom posete upoznali  sa uslovima života i načinom na koji funkcioniše ova značajna ustanova socijalne zaštite, osnovana da brine o deci i mladima bez roditelјskog staranja i deci kojima je neophodna posebna pažnja i nega, prema evropskom konceptu koji podrazumeva smeštaj dece u hranitelјske kuće u jedinstvenom kompleksu porodičnih kuća u okviru Dečijeg sela. Posebna pažnja se posvećuje psihološkim potrebama mladih korisnika, sa kojima svakodnevno radi stručni tim ove ustanove sastavlјen od pedagoga, psihologa,socijalnih radnika, hranitelјica,porodičnih asistenata. Specifičnost u ovoj ustanovi je da se braća i sestre iz iste biološke porodice ne odvajaju, što im olakšava odrastanje i socijalizaciju.U ovoj ustanovi vrši se staranje o deci od momenta prijema, do potpune osposoblјenosti za samostalan život.Za vreme postojanja SOS Dečijeg sela u Kralјevu u ovoj ustanovi je ukupno boravilo 167 dece, sa izuzetnim procentom uspešnosti u školovanju dece i osposoblјavanju za samostalan život.

Ustanova je u prethodnom periodu prošla strukturne i organizacijske reforme što je i bio povod za posetu lokalnog ombudsmana.

  • Izmenom zakonske regulative SOS Dečje Selo u Kralјevu je od skora u nadležnosti Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu,kao regionalnog centra koji pokriva teritoriju Šumadijskog, Raškog, Rasinskog,Moravičkog i Zlatiborskog okruga. Ceneći taj podatak,obišli smo korisnike i hranitelјske kuće, razgovarali sa rukovodstvom i stručnim licima i ponudili stručnu podršku i saradnju ukoliko to bude bilo potrebno, rekla je Jelena Milivojević lokalni ombudsman grada Kragujevca, naglasivši da je ustanova SOS Dečje selo u Kralјevu primer odlične organizacije i posvećenosti deci bez roditelјskog staranja.

Ustanova SOS Dečje selo u Kralјevu raspolaže 14 hranitelјskih kuća u kojima trenutno boravi 47 dece, smeštenih u okviru 8 hranitelјskih porodica. Ona je deo jedinstvene humanitarne i neprofitne organizacije za brigu o deci bez roditelјskog staranja – SOS Dečja sela, osnovane u Srbiji 2004. godine. Članica je Međunarodne organizacije SOS Dečija sela, koja pruža podršku za više od 1.200.000 lјudi u 136 zemalјa sveta. Pored brige o deci u okviru hranitelјskih porodica, ova ustanova ima razvijene programe Zajednice mladih i Program polusamostalnog života, u okviru usluge dugoročne brige o deci bez roditelјskog staranja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.