Lomljava na snegu i ledu: Prelomi i uganuća na neočišćenim ulicama

Društvo

Klizavi trotoari, neočišćene zaleđene staze ispred zgrada i kuća, kao i niske temperature, najčešći su uzrok preloma i uganuća ekstremiteta prilikom padova građana u Kragujevcu. Na Klinici za ortopediju za Nova.rs kažu da je broj pacijenata sa takvim povredama u blagom porastu, kao i da u ovom periodu godine očekuju intervenciije na takvim traumatološkim povredama.

U hitnoj ortopedskoj ambulanti u Kragujevcu, povećan je obim posla, ali situacija nije alarmantna, kažu u toj ustanovi.

Navode da dominiraju povrede iščašenja, uganuća i preloma kuka, skočnog i ručnog zgloba, kao i ramena, što su tipične povrede zbog padova i okliznuća na ledu.

Tokom jutarnjih sati, na Klinici za ortopediju i traumatologiju hospitalizovana su tri pacijenta sa komplikovanim prelomom kuka, a reč je uglavnom o starijim pacijentima.

Ortopedi sa klinike kažu da je broj intervencija očekivan za ovo doba godine i kao zanimljivost dodaju, da zima nije ‘‘najkritičniji‘‘ period kada je u pitanju obim posla.

Prema njihovim rečima, dugogodišnja praksa je pokazala, da najviše posla sa ortopedskim povredama imaju tokom leta i jeseni, u jeku poljoprivrednih radova, a najčešće u sezoni berbe voća, kada ljudi zadobijaju prelome usled pada sa drveta.

Foto: Aleksandra Petrović

Autor: Aleksandra Petrović

Tagovi:

1 komentar

  1. Tužiti Grad i JKP Šumadija ! U tužbi priložiti snimak neočišćenih trotoara i ulica čak i u cenru grada!!! Sram te bilo Dašiću nepsosoban si da se brineš o gradu !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.