Manojlović: REM odbija da pokrene postupak protiv TV Pink i RTS-a uprkos kršenju zakona i prijave BIRODI-ja

Izbori 2022

Nakon odluke Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), da nema mesta pokretanju postupka protiv pojedinih televizija sa nacionalnom pokrivenošću, po prijavi Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), jasno je kako će se REM ponašati i tokom predzborne kampanje.

Evidentno je da će nastaviti da se prave gluvi, slepi i mrtvi pred očiglednom grubom zloupotrebom javnog dobra, nacionalne frekvencije, u svrhu političkog marketinga. REM će tako nastaviti da ne radi ono na šta ga Zakon obavezuje,” izjavila je potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović.

BIRODI je u svojoj prijavi naveo da je sprovedenim monitoringom programskog sadržaja utvrđeno da su tokom septembra 2021. godine TV Pink i RTS „prepozitivno” izveštavali o predsedniku Republike Srbije u centralnim informativnim emisijama, čime su povredili zakonsku obavezu o objektivnom informisanju, kao i prošlogodšnje preporuke iz izveštaja ODIHR (Kancelarija OEBS-a za demokratske institucje i ljudska prava), nakon poslednjih parlamentarnih izbora, koje su se odnosile na slične zloupotrebe.

Tačno je da u Zakonu ne postoji pojam prepozitivan, ali je REM trebalo svojom metodologijom da utvrdi da je prekršen član 47 stav 1, a ovakav odgovor REM-a Birodiju, pokazatelj je kako će se REM ponašati i tokom naredne predizborne kampanje,” zaključila je Tatjana Manojlović.

Informativna služba Demokratske stranke

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.