Foto: SSP

Marinika Tepić: Kako je EDB „častila“ braću Gobeljić sa 150 miliona evra, dok najavljuje poskupljenje struje

Politika
  • Pre samo pet meseci, 3. aprila, braća Zvonko i Ljubinko Gobeljić preuzeli su privatnu firmu EWG, a već juče, 30. avgusta dobili su posao vredan neverovatnih 150 miliona evra, i to od preduzeća čiji je stopostotni vlasnik Vlada Republike Srbije – Elektrodistribucija Srbija doo Beograd. Izvesni Nenad Nikolić je firmu EWG 30.03.2022. preuzeo od proslavljenog košarkaša Dejana Bodiroge, a potom je ustupio braći Gobeljić. Pet meseci kasnije firma je završila sa ugovorom od 15 milijardi dinara, i to za posao zamene brojila i radova na izmeštanju mernih mesta, u partnerstvu sa ništa manje omiljenim “biznismenom” režima Dragoljubom Zbiljićem i njegovom Energotehnikom – Južna Bačka, navodi se u izjavi Marinike Tepić, potpredsednice Stranke slobode i pravde i šefice poslaničke grupe „Pravac Evropa“, koju prenosimo u celosti.

„Braća Gobeljić, Zvonko i Ljubinko, poznati su javnosti po kontroverznim biznisima, a naročito po hiperbogaćenju ‘90-ih godina, kada su u medijima povezivani sa mafijaškim Zemunskim klanom.

Romansirane biografije nakon 5. oktobra 2000. dovele su Zvonka Gobeljića na čelo Vojvođanske banke, pa i državnog DIPOS-a, da bi u privatnom biznisu postao najpoznatiji kao vlasnik „Vode Vrnjci“, „Ekstra-PET-a“, „Ekonomskog instituta“ povezanog sa Aleksandrom Vlahovićem i majkom Mlađana Dinkića Mirosinkom koji su se provlačili kroz njegovu vlasničku strukturu, kao i firme Velkan Trading Limited registrovane na Kipru.

Zvonko Gobeljić je ponovo dospeo u žižu javnosti nakon kupovine preduzeća IMR Rakovica 2019. godine za samo 1,1 milijardu dinara, iako je procenjena vrednost IMR-a bila čak tri puta veća, a potom dva meseca kasnije i Verano kompleksa Beta 23 na Novom Beogradu sa helidromom, za 2 milijarde dinara.

FOTO: SSPFOTO: SSP

Brat Ljubinko, sada „ugledni privrednik“, dospeo je u žižu javnosti 2005. u slučaju uhapšene “Kruševačke grupe” Zorana Jotića Jotke, kada je uhapšen sudija Vrhovnog suda Ljubodrag Vučković zbog primanja mita od pola miliona evra za Jotkinu oslobađajuću presudu. Prema saopštenju MUP-a, u toj akciji UBPOK-a uhapšen je i Ljubinko Gobeljić za kog je isticano da je upravo on obezbedio novac za isplatu sudije Vučkovića.

  • Nagrada države sa dodeljenih 15 milijardi dinara Gobeljićima za zamenu brojila, dok ministarka Đedović građanima najavljuje poskupljene struje, pokazuje naklonost režima prema braći Gobeljić. Ta činjenica je još jasnija ako se zna da su izmene novog Zakona o planiranju i izgradnji obezbedile Gobeljiću da besplatno konvertuje u gradsko građevinsko zemljište neverovatnih 75.000 kvadratnih metara IMR-a samo na teritoriji grada Beograda, plus još oko 8 hektara u zlatiborskom kraju“, zaključila je Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde i šefica poslaničke grupe „Pravac Evropa“.
Fotografija: SSP
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.