Marinika Tepić: Kakva je uloga VBA?

Politika

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić iznela je danas tvrdnje da je direktor Vojno-bezbednosne agencije Đuro Jovanić morao da zna ili je i sam prikrivao dokaze o švercu oružja, kao i podatke o aferi „navodnog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, navodeći da ne može pokazati dokaze o tome jer štiti svoje izvore.

Tepić je na konferenciji za novinare ukazala da je Jovanić, čiji je nadimak „nosač kofera“ Aleksandra Vučića, tri puta unapređen mimo propisa, kao i da je protivno pravilima dobio stan od 100 kvadrata.

Da li je nagrađen zato što je ćutao o švercu oružja i zataškavao odgovornost VBA, upitala je ona, uz napomenu da u toj službi ima vrlo profesionalnih ljudi.

Tepić je Aleksandru Vučiću postavila pitanja zašto ćuti o oružju iz ratnih rezervi koje se povlači sa stokova, a onda prodaje Arapima, navodeći da se puške M-70 otpremaju sa niškog aerodroma, dok se ručne bombe M-75 povlače sa stokova kao rashod, a onda preprodaju u sanducima sa oznakama BiH po šest puta većoj ceni.

Ona je postavila i pitanje Jovaniću zašto Vučića nije obavestio da je „upao“ na legalne mere prisluškivanja Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića.

Vojno-bezbednosna agencija je imala sve informacije o prisluškivanju lica iz kriminogenog miljea sa kojima je Aleksandar Vučić bio u komunikaciji, tvrdi Tepić.

Ona je postavila pitanja i o ulozi pomoćnika ministra odbrane Nenada Miloradovića koji je od Krušika 2017. i 2018. godine tražio da ustupe tehnologiju proizvodnje raketa, odnosno o njegovim vezama sa slovenačkom firmom Arex.

Tepić tvrdi da za sve ove informacije koje je iznela ima dokaze, da su sva dokumenta, službene note, pa čak i zabeleške pisane rukom, koje je videla, dostavljane nadležnim organima, ali je pitanje zašto su ignorisane.

Nikada do sada nisam izašla u javnost da nisam imala jake podatke, rekla je ona i navela da sada štiti svoj izvor.

Tepić je ukazala i da je od 2018. godine više od 10 odsto najboljih profesionalaca VBA napustilo agenciju ili je degradirano i deložirano iz službe.

Piše: FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.