Medicinari po povratku na posao sami plaćaju PCR

Društvo

Zaposleni u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru moraće po povratku sa odmora, bolovanja ili slobodnih dana da, o svom trošku, urade PCR test pre povratka na posao. Ova instrukcija cažiza sve zaposlene koji su odustvovali duže od 7 dana sa radnog mesta, a koji prethodno nisu vakcinisani ili nisu imali koronu.

Prema rečima članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 i ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darije Kisić Tepavčević ovakva odluka doneta jer je „nedovoljan obuhvat vakcinacije među zdravstvenim radnicima, koji bi, zaključak je, trebalo da budu najodgovorniji primer važnosti imunizacije“.

Nova mera biće na snazi do septembra, jer zdravstvene vlasti strahuju da, po povratku sa inostranih destinacija, neko od medicinski radnika, mogao da uneti virus u bolnicu.

  • Bolnica je mesto gde postoji najveći intenzitet kontakata sa najosetljivim građanima, koji su bolesni i zahtevaju lečenje i negu. Zdravstveni radnici mogu biti prenosioci infekcije, a jedna od mera koja se može donositi individualno, od bolnice do bolnice, u zavisnosti od epidemiološke situacije, da se zaposlenima, nakon odmora, može tražiti dokaz da nisu zaraženi, rekla je ministarka.

Smatra se, istovremeno, da mnogi neće želeti da izdvoje za test 9.000 dinara, te da će promeniti svoj stav i vakcinisati se.

Direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanovižć rekao je da su ustanove o ovome dobile instrukciju Minitarstva zdravlja i Komisije za zarazne bolesti.

A prema rečima Kisić tepavčevi, Klinički centar Kragujevac nije jedina zdravstvena ustanova tog tipa u Srbiji koja je donela ovu odluku.

izvor: FoNet/InfoKG

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.