MEDIJI NA NEMAČKOM: SRBIJA PROIGRALA POVERENJE

Doba korone Društvo

Piše: DW Српски/Srpski Ivan Đerković

„Brojevi se ulepšavaju, situacija je gora nego što se predstavlja“, tako o situaciji u Novom Pazaru izveštava nemački ZDF. A naslov komentara u bečkom Standardu glasi: „Srbija je proigrala poverenje“.

 „Kada je srpska premijerka u korona-žarištu u Novom Pazaru stala pred mikrofon, ljutiti građani nisu mogli da se umire. Izvikivali su imena svojih mrtvih koji su, kako smatraju, umrli od Kovida 19 zbog lošeg upravljanja i korupcije. I medicinski personal je okrenuo leđa (premijerki). Brojevi se ulepšavaju, situacija je gora nego što se predstavlja.“

Ovako počinje TV-izveštaj drugog programa nemačkog javnog servisa ZDF o situaciji u Srbiji. Tu je i izjava jednog čoveka iz Novog Pazara koji kaže da poznaje desetoro ljudi čiju su roditelji umrli, ponekad i po dvoje i troje iz jedne porodice.

Nakon citiranja dela govora premijerke Ane Brnabić u Novom Pazaru u kojem ona kaže da su informacije koje su se poslednjih dana pojavile u više medija u Srbiji pogrešne, u prilogu su pušteni amaterski snimci iz novopazarske bolnice koji su se prethodnih dana pojavili na društvenim mrežama.

„Snimci pokazuju da je zdravstveni sistem očigledno preopterećen. Nedostaje materijal, ali i personal, jer i među njima ima zaraženih“, prenosi ZDF.

U prilogu je emitovana i izjava lekara Mithata Edinovića koji kaže da je zbog političkih, a ne medicinskih razloga došlo do naglog popuštanja mera. ZDF na kraju navodi da je broj slučajeva počeo da raste neposredno uoči izbora 21. juna: „Popuštanje mera pomoglo je vladajućoj partiji predsednika Vučića da pobedi. Slavilo se uz trubače, nakon čega se troje članova vlade razbolelo.“

„U nekim mestima u Srbiji vlada panika“

„Upozorenje (austrijske vlade) da se ne putuje u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju i na Kosovo je opravdano, s obzirom na to da se broj novozaraženih u poslednjih desetak dana masovno povećavao“, piše u komentaru za bečki Standard novinarka Adelhaid Velfl. „Nikada do sada na Balkanu nije obolelo toliko ljudi, a krivulja nastavlja da raste. Da je balkanska dijaspora iz Austrije počela da putuje i da posećuje rodbinu, kao što to čini svakog leta, virus bi se sigurno proširio“.

„U nekim mestima u Srbiji vlada panika“, piše austrijska novinarka i ocenjuje da je zato „potpuno neshvatljivo zašto je Evropska komisija stavila tu zemlju na zelenu listu – što je samo predlog koji, uzgred, ne samo Austrija, već i Nemačka, nisu sledile zbog osećaja odgovornosti“.

U komentaru se podseća i na izveštaje u medijima prema kojima postoji nesklad između zvanično saopštenih brojeva zaraženih i umrlih u Srbiji u periodu između 19. marta i 1. juna, i ukazuje da „vlada Srbije do sada nije bila u stanju da objasni“ taj nesklad.

„Poverenja u vlasti više nema“, zaključuje novinarka Velfl, uz ocenu da je „sada vreme da se nezavisnim ekspertima i novinarima omogući pristup informacionom sistemu Covid za Srbiju kako bi proverili činjenice i kako bi se poverenje povratilo. Da bi zaštitili sopstvene građane – ali i iz solidarnosti s evropskim susedima – mere predostrožnosti u Srbiji trebalo bi pojačati“, poručuje se na kraju komentara objavljenom u bečkom „Standardu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.