Međunarodni uspesi mlade kragujevačke teniserke (VIDEO)

Društvo Sport

Trinaestogodišnja kragujevačka teniserka Ena Ilić državna je prvakinja u uzrastu do 14 godina i reprezentativka Srbije. Ove godine odigrala je oko deset međunarodnih turnira, na svakom od njih došla je do polufinala, finala ili ga je osvojila. Pored brojnih odličja koja je dobila na različitim turnirima, Ena je odlična učenica koja u slobodno vreme voli da slika. O pređašnjim uspesima, budućim ciljevima, posvećenosti i trudu cele porodice govorila je za naš portal.

Ena je tenis počela da trenira sa sedam i po godina u Teniskoj akademiji „Pumaˮ Dejana Petrovića.

  • Pre tenisa trenirala sam dosta sportova, a tenis me je nekako privukao zato što je individualni sport, sam donosiš odluke i sam igraš, za sve što uradiš, ti si zaslužan, kaže ova mlada teniserka.

Da je sve išlo uzlaznom putanjom govore rezultati i mali broj godina za koji je postigla da bude – prva u kategoriji do deset godina na teniskoj rang listi Srbije, državna prvakinja do dvanaest godina, državna prvakinja do četrnaest godina, osvojila je državno prvenstvo za četrnaest godina u ulaznoj godini i sada je sedma u Evropi za svoje godište.

U reprezentaciju Srbije ušla je sa svojih dvanaest godina, a poslednji turniri na kojima je igrala sa reprezentacijom bili su u Italiji i Češkoj. Na Evropskom prvenstvu osvojile su srebrnu medalju, dok su na Svetskom prvenstvu u Češkoj osvojile bronzu.

Budući na obaveze koje donosi škola sa jedne strane, i svakodnevne treninge po dva puta na dan sa druge strane, pitali smo Enu kako sve postiže.

  • Ja sam jako odgovorna osoba, učim, idem na privatne časove u slobodne vreme, a nastavnici imaju razumevanja, pa mi nekada progledaju kroz prste i pomognu mi.

S obzirom na to da sebe vidi u sportu i da je tenis ono što najviše voli, kaže da joj je naredni cilj da osvoji Evropsko individualno prvenstvo.

Kada je reč o idolima, ističe da je to svakako Novak Đoković, a pored njega i poljska igračica Igas.

O samoj igri Ena kaže da voli da bude „strpljiva u poenuˮ, da ne žuri i ne napada toliko dok ne dobije priliku, pošto je kondiciono jako spremna.   

Pored truda koji svakodnevno ulaže i odlučnosti da napreduje i postane važno ime u teniskom svetu, Ena Ilić naglašava da joj je porodica glavni oslonac i podrška. Tata Nenad se nadovezuje na njenu priču i kaže da je žrtva porodice velika, da je u pitanju sport koji iziskuje dosta novca, ali da pre svega traži dobru organizaciju vremena i često odsustvo.

Ponosan je na ćerkin uspeh, a kaže da im je cilj bio i da dođu do jednog od najjačih međunarodnih trunira koji se igra u Francuskoj krajem januara.

  • Ena je uspela da svojim rezultatima bude i nosilac na tom turniru, kaže Nenad.

Nenad napominje i firmu Tecnifibre koja je podržala Enu u vidu opreme, naglašavajući koliko to znači. On ističe i važnost dobrog trenera koji stoji iza cele „pričeˮ. Enin trener Dejan Petrović poznat je i istaknut trener koji je radio sa Đokovićem, Anom Ivanović, Jelenom Janković, a bio je i selektor naše Dejvis kup reprezentacije.

*Potreba građana južno od Beograda je da imaju svoju nacionalnu mrežu. Ovaj tekst nastao je u okviru te inicijative koju čine medijske kuće Južne vesti, Ozonpress, Glas Šumadije i Bujanovačke.

Piše: Sandra Solujić
Snimateljka: Jelena Nikolić
Fotografije: Privatna arhiva
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.