Meštani Dragova kod Rekovca sprečili početak istraživanja rude u svom ataru

Društvo

Meštani sela Dragovo u okolini Rekovca od jutros su na terenu i pokušavaju da spreče, kako tvrde, početak istraživanja rude litijuma. Marica Živanović Poljo iz organizacije Neko brine za Levač za Gas Šumadije kaže da su se jutros pojavile mašine, ali da su ih meštani sprečili da uđu u njivu.

Na barikadi je oko 60 ljudi koji su se smenjuju. U jednom trenutku se pojavila policija koja je trazila da geolog koji je bio u vozilu ode sa njima i u policiji da podatke. Na zahtev okupljenih nije pokazan nikakav radni nalog niti rešenje. Meštani su rešeni da ne dozvole ove aktivnosti i spreče ugrožavanje njihove imovine, zdravlja, vode. Levčani i članovi Udruženja „Neko brine za Levač” su i dalje na barikadi.

https://www.facebook.com/733059208/videos/3148198755413936/

Podsetimo, Glas Šumadije je već pisao o tome da je australijska kompanija Jadar Lithium, ranije Resources iz jugoistočne Azije, obezbedila četiri nove dozvole za istraživanje u Srbiji, koje se nalaze unutar Vardarskog pojasa sa litijum-boratima. Kompanija je obezbedila dozvole za istraživanje Ursule i Siokovac, pored postojeće Jadrarove dozvole za Rekovac, gde je u njenom prvom programu bušenja utvrđeno prisustvo očuvanih minerala borata i litijuma, kao i dozvole Dobrinja i Pranjani koje se nalaze u zapadnoj Srbiji.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.