Milan Tomić, pobednik šahovskog turnira „Bez Granica“: Mnogo mladih voli šah

Društvo

Milan Tomić, učenik Prve kragujevačke gimnazije, osvojio je zlatnu medalju na šahovskom turniru „Bez granica“, koji je prošlog meseca održan u Francuskoj školi u Beogradu na inicijativu njihovog učenika Marka Papića, uz podršku Franka Idinge iz Francuskog instituta u Beogradu i Francuske ambasade.

Tomić ima petnaest godina i učenik je prve godine Prve kragujevačke gimnazije, a šah igra od prvog razreda. Kaže da mu je šah velika ljubav, a da je  osoba koja je najviše uticala na to da on zavoli šah, zapravo njegov deda koji ga je naučio da igra, ali i ističe da je najvažnije to što  ga nikada nije puštao da pobedi. Prvi put je uspeo da ga pobedi tek nekoliko godina kasnije, kada je bio četvrti razred.

Nakon toga, Tomić je od petog do sedmog razreda trenirao šah.

Kaže da kod šaha najviše voli to što ga tera da razmišlja strateški, i što mora da predvidi više poteza unapred, i tako da uvek bude korak ispred protivnika.

Na ovom turniru postojale su dve kategorije – za učesnike od 13 do 15 godina, i za učesnike od 16 do 18 godina. Samo takmičenje sastojalo se od pet rundi, takmičari su imali po sat vremena za svaku rundu. Tomić kaže da je svaku rundu igrao do kraja, a u petoj, odnosno poslednjoj, uspeo da pobedi prvakinju Srbije u šahu.

Tomić takođe navodi da poznaje mnogo mladih ljudi koji igraju šah, a tome u prilog govori i činjenica da je pored njega, još petoro učenika Prve kragujevačke gimnazije učestvovalo na ovom turniru.

Tomić kaže i da je nekada u njegovoj školi postojala sekcija za šah, ali da trenutno to nije slučaj. Kaže da mu je sad plan da, sa svojim društvom, pokrene nešto slično i tako utiče i na druge mlade iz njegove škole da zavole ovu igru.

Piše: Nikola Nikolić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.