MILOJKO BRZAKOVIĆ: DOK SAM BIO DIREKTOR, NIJE BILO POVLAŠĆENIH KUPACA

Društvo Ekonomija

Bivši direktor fabrike „Zastava oružje“ iz Kagujevca Milojko Brzaković povodom navoda u medijima da je kragujevačka fabrika prodala 5.000 automatskih pušaka kalašnjikov vojnoj fabrici aviona „Utva“ iz Pančeva, izjavio da „Zastava“, dok je on bio direktor, nije prodavala puške „Utvi“.
Brzaković je za Radio Slobodnu Evropu rekao da kragujevačka fabrika jeste remontovala automatske puške za „Utva“, ali da sa njom nije imala ugovor o prodaji oružja.

Važeći Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja zabranjuje proizvođaču, a to je „Utva“, da prodaje bilo šta drugo osim svog proizvoda.

  • Bilo je prodaje pušaka Jugoimport SDPR, ali smo imali jedan ugovor koji smo prihvatili da bi pomogli kolegama iz ‘Utve’ i uradili smo neku vrstu mini remonta 5.000 pušaka kalašnjikov, rekao je Brzaković.

Fabriku „Utva“ je u februaru 2017. godine preuzeo Jugoimport SDPR, koji je sada vlasnik 97 odsto kapitala pančevačke fabrike.

Brzaković, koji je u vreme kada je kragujevačka „Zastava“ remontovala oružje za „Utvu“ bio njen direktor, tvrdi da je posao bio potpuno legitiman i transparentan. On je dodao da je taj posao odrađen sukcesivno kako ne bi remetio redovnu proizvodnju i da je Jugoimport SDPR, prema njegovim saznanjima, remontovane kalašnjikove isporučilo naručiocu.

  • Koliko znam, oružje je bilo namenjeno nekom od kupaca, kojem ne znam tačno. Rekli su mi da su prodaju tog oružja ugovorili, ali je moralo malo da se sredi, odnosno da se izvrše sitne popravke, čišćenje, ponovno bruniranje i provera na funkciju, odnosno provera da li je oružje ispravno i upotrebljivo, navodi Brzaković.

On je rekao i da u vreme dok je on bio direktor, kragujevačka fabrika „nije imala povlašćenih kupaca“ i da su cene njenih proizvoda „uvek bile na nivou konkurentskih kompanija industrije oružja iz Rusije i Bugarske“.

  • Ozbiljno smo vodili računa o svemu tome i svi kupci iz Srbije i inostranstva, slobodno mogu da tvrdim, imali su iste cene za naše proizvode. Eventualno je moglo biti odstupanja u nijansama, u zavisnosti od faktora o kojima sam govorio, rekao je Brzaković.

Kako je dodao, prilikom prodaje oružja poštovane su zakonom propisane procedure, isporuke su realizovane preko Jugoimporta SDPR, domaćih i nostranih kupaca, uz odgovarajuću dokumentaciju i sve potrebne domaće i međunarodne dozvole.

Brzaković je bio direktor fabrike u Kragujevcu od decembra 2014. do kraja novembra 2018. godine kada ga je Upravni odbor, u toku redovnog postupka za reizbor, mesec dana pre isteka četvorogodišnjeg mandata, razrešio dužnosti i na njegovo mesto imenovao Mladena Petkovića, dotadašnjeg direktora fabrike namenske industrije „Krušik“ iz Valjeva.

Fotografija: InfoKG
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.