Ministarstvo prosvete da odustane od isplate milionskih iznosa dokazano fantomskim organizacijama

Društvo

Koalicija “Otvoreno o konkursima – OKO” upozorava javnost da je po preliminarnoj listi dobitnika, objavljenoj 10. februara, na javnom konkursu koji je sprovelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za finansiranje projekata značajnih za preduniverzitetsko obrazovanje još jednom veliki deo novca predodređen za organizacije koje su dobijale sredstva na nezakonitim i spornim konkursima. Takođe, u sklopu liste nije objavljen broj bodova koji su dobili pojedinačni projekti, ukupan broj pristiglih prijava, kao ni to koje formalne ili druge kriterijume nisu ispunjavale organizacije čiji projekti nisu predloženi za finansiranje.

Pored udruženja “Panacea Solutions”, na ovom konkursu je predviđeno da novac dobiju još četiri udruženja čiji projekti su podržani i na poništenom konkursu iz 2014, ali i na spornim konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, o kome je BIRN pisao krajem 2021, i na koje je Koalicija “OKO” već reagovala. Na tim konkursima je ovih pet udruženja, čiji su rad i rezultati nepoznati javnosti, a u kojima su zaposlena međusobno povezana lica, dodeljeno nešto manje od 130 miliona dinara. Uprkos najavama da će sprovesti analizu ovog konkursa, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju se nije dalje izjašnjavalo na ovu temu, niti je, po zahtevu za slobodan pristup informacijama, učinilo dostupnom izveštaje o sprovedenim projektima ovih organizacija.

Prema preliminarnoj listi rangiranja, najveći iznosi po projektu, po preko 2.000.000 dinara, opredeljeni su, između ostalog, za projekte pet organizacija koje su bile dobitnici i na konkursu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 2014. godine, koji je poništen zbog zloupotreba nakon reakcije organizacija civilnog društva, i zbog koga je protiv NN lica u Ministarstvu podneta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja.

Podsećamo da je jedna od nepravilnosti koje su dovele do obaranja tog konkursa bilo i to da se na mestu zakonske zastupnice jednog od podržanih udruženja, “Panacea Solutions”, nalazila Marijana Trninić, tada zaposlena kao savetnica upravo u Ministarstvu rada, koje je i raspisalo konkurs. Istom udruženju, sa drugim zakonskim zastupnicima, je na ovom konkursu od strane Ministarstva prosvete preliminarno odobren iznos od 2.180.000 dinara za projekat “Jednaka prava za sve”.

Dodela budžetskog novca na ovaj način bi predstavljala nastavak prakse zloupotrebe javnih finansija po kojoj se novac na javnim konkursima namenjen za podršku civilnom društvu iznova i iznova deli malom krugu istih i povezanih organizacija, o čijem radu ne postoji nikakav trag u javnom domenu. Budući da objavljeni spisak predstavlja tek preliminarnu listu podržanih projekata, Koalicija apeluje na Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da preispita listu projekata predloženih za finansiranje na ovom konkursu, kao i da u cilju transparentne i fer prakse raspodele budžetskog novca objavi broj bodova koji su dobili pojedinačni projekti, i razloge zbog kojih određeni projekti nisu predloženi za finansiranje.

Koaliciju Otvoreno o konkursima – OKO čine:

 • Asocijacija Duga
 • Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS)
 • BIRN Srbija
 • Bečejsko udruženje mladih – BUM
 • Centar za evropske politike (CEP)
 • Centar Živeti uspravno
 • FemPlatz
 • Forum civilne akcije – FORCA
 • Građanske inicijative
 • Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11
 • Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS)
 • Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD)
 • Res Publika
 • Tim 42
 • Transparentnost Srbija

Foto: N1

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.